Vineri, 26 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Din maretiile tarii: Tampa, in verdele estival

Din maretiile tarii: Tampa, in verdele estival

Email Imprimare

Ziua buna, dragi prieteni si cititori Dacic Cool! Astazi am decis sa continui un articol inceput in luna februarie, in care va povesteam despre unul dintre cele mai importante obiective turistice ce strajuieste orasul Kronstadt (Brasso sau Brasov). Atunci am descoperit locatia in haine de iarna, dar acum trecem prin primavara in care Tampa a inflorit, la propriu si la figurat, sub ochii nostrii, si ne oprim pe traseu de munte, intr-o vara inceputa canicular, dar care continua acum ploios, tot in inima cetatii verzi ce strajuieste Brasovul.
Rezervatie din 1962, pe o suprafata de 214 ha, situl se incadreaza in reteaua ecologica europeana de zone protejate Natura 2000. Flora de aici insumeaza aproape 460 specii de plante, o parte dintre ele protejate atat la nivel national cat si european. Dintre acestea se remarca orhideea papucul doamnei, mataciunea sau stanjenelul barbos, o specie de iris.

De-a lungul anilor, Muntele Tampa a devenit un refugiu pentru numeroase specii faunistice. Unele dintre aceste specii sunt astazi protejate. Dintre ele se remarca ursul brun care isi gaseste refugiu temporar aici, in coborarea sa dinspre Muntii Postavaru, fiind ademenit in trecut si de gunoiul semenilor nostri. Alte specii protejate sunt croitorul de fag sau buhaiul de balta cu burta galbena, o specie rara de amfibieni. Cartita, ariciul sau veverita pot fi si ele usor observate pe Tampa. Noaptea puteti urmari activitatea mistretilor care coboara in zonele de poiana sau de limita forestiera. Rasul sau jderul de copac se pot observa mai greu aici, necesitand experienta unui ghid specializat in tracking la animale salbatice autohtone. Multe specii de pasari sau fluturi intregesc peisajul, iar reptile precum gusterul, vipera comuna sau naparca il coloreaza pentru pasionatii de natura.
Rezervatia este acoperita intr-un procent de aproximativ 60% de habitate de interes european cu valoare conservativa ridicata ce pot fi observate, studiate sau doar folosite ca si cadru principal de bucurie in mijlocul naturii, relaxare ori recoltare de plante medicinale precum macesul, paducelul, sunatoarea, sanzienele albe si galbene. Dintre aceste habitate amintim padurile de fag, tufarisurile de paducel sau maces, asociatiile cu mojdrean sau zonele specifice de stancarii.
Traseul montan urmat de noi a inceput la baza Tampei, cu o plimbare pe Aleea de Sub Tampa si un refill de apa de la Izvor si a continuat pe Drumul Serpentinelor. Dupa circa o treime din traseu, la prima intersectie, ne-am abatut catre Drumul Cavalerilor, drum ce ne-a purtat pe versantul de pe care se face legatura cu Crucurul Mare, Postavaru si cabanele sale. Am traversat poienita din zona Saua Tampei, loc de repaus prevazut cu o frumoasa troita si bancute si apoi ne-am inceput coborarea pe zona inferioara a Vaii cu Apa pana in Valea Cetatii, mai exact La Iepure, loc unde puteai savura un mic si o bere, la terasa in acompaniamentul muzicii traditionale pana anul trecut. De aici orasul te intampina cu portile deschise, in cartierul Racadau.
Pe traseu am remarcat specii frumoase de plante inflorite in numeroase nuante ce paleteaza intre alb, galben, albastru si violet precum si pasari ce ne-au insufletit drumul cu trilurile lor si penajele viu colorate. Am intalnit exemplare de fag de aproape 1,5 m in diametru ce sunt protejate in rezervatie si al caror lemn colonizeaza specii de iasca (ciuperca xilofaga) in ultimele stagii de viata si ajunge apoi acolo unde ii este locul, inapoi in natura, in litiera astfel imbogatita.
Natura a prins din nou viata sub ochii nostri, ca in fiecare an, o data cu iesirea din iarna. Pe langa impactul traseelor turistice asupra rezervatiei, anul acesta am remarcat si o largire a culoarului telecabinei Muntelui Tampa, telecabina ce aduce turisti neinitiati in protejarea si conservarea frumosului habitat in care au fost fericiti sa intre (majoritatea romani). Semnalul de alarma trebuie tras inca o data in acest caz: Veniti, vedeti, bucurati-va de natura dar lasati-o macar asa cum ati gasit-o, pentru ca si altii sa se bucure la fel ca voi, in cazul in care nu puteti sau nu vreti sa faceti ceva cat de mic pentru a o imbunatati, reface sau proteja! (Razvan Constantin-Ciubotaru)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.