Sambata, 27 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Primii fulgi de nea

Primii fulgi de nea

Email Imprimare

Astazi au cazut primii fulgi de nea. Iarna aceasta se anunta o iarna lunga. Dar nu-i nimic, suntem pregatiti si o asteptam demult. In sfarsit a venit! Copiii se bucura cel mai mult de stratul proaspat de omat. Se spune ca, daca nu-ti mai place iarna, inseamna ca ai imbatranit. Oare asa sa fie? Tot timpul mi-am dorit sa stiu cum se formeaza zapada. Ca sa intelegem mai bine cum se formeaza aceasta, trebuie sa analizam mai intai cum se formeaza ploaia. Totul se rezuma la ciclul apei in natura. Apa evaporata de pe suprafata pamantului, dar si de la suprafata marilor si oceanelor se ridica in atmosfera. Aceasta pluteste in nori sub forma unor microparticule de apa in suspensie.

De fapt, norii reprezinta aceasta acumulare de microparticule de apa. Unele dintre aceste microparticule vor deveni nuclee de condensare, deoarece de ele se vor atasa alte microparticule si prin unirea lor se formeaza picaturile de ploaie. Cand picaturile de ploaie sunt mai grele si nu mai pot fi sustinute in atmosfera, ele vor cadea pe suprafata pamantului sub forma de ploaie. Acelasi lucru se intampla si in cazul zapezii, doar ca temperaturile de afara ingheata partial picatura de apa si ea va cadea pe suprafata pamantului sub forma de zapada. Fulgii de zapada nu se vor depune pe sol cand temperatura acestuia este mai mare decat a aerului. Doar cand solul are temperatura mai mica decat a aerului, atunci el va fi acoperit de zapada proaspata.
Zapada permanenta din zonele arctice se numeste permafrost. Ea nu se va topi niciodata din cauza temperaturilor scazute din acea zona. Noul strat de zapada se va lipi perfect de stratul vechi. Acest lucru este posibil deoarece pe suprafata vechiului strat se afla zapada usor topita de razele soarelui. Aceasta, fiind sub forma de zloata, va actiona precum un lipici si va solidifica noul strat astenut de zapada de vechiul strat.
Acest lucru le povestesc elevilor mei in fiecare an la prima zapada. Toti sunt atenti si foarte interesati de subiect. Nu face parte din lectie, dar consider ca este esential pentru ei sa stie cum se formeaza zapada.
Foarte interesati au fost si de fenomenul furtunilor de deasupra marilor orase.
Acestea se formeaza din cauza poluarii. Microparticulele de apa aflate in suspensie in atmosfera au atasate in jurul lor carbon si alte reziduuri de la poluare. Acestea nu se pot uni pentru a forma picaturile de ploaie. In schimb, ele tot cresc din cauza carbonului atasat de ele. In final, ele se vor uni cu alte microparticule de apa, dar cand vor fi prea grele si vor cadea pe suprafata pamantului, acestea vor fi foarte mari si vor cadea rapid cu descarcari electrice. Iubesc acest anotimp, iarna! Este anotimpul bucuriilor si al faptelor bune. Este anotimpul cadourilor si al vinului fiert. Sa va bucurati si sa practicati sporturi de iarna pentru cresterea imunitatii! (Angelica Cioaca)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.