Joi, 21 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Manastirea Lainici - mireasa din Defileul Jiului

Manastirea Lainici - mireasa din Defileul Jiului

Email Imprimare

La 32 de kilometri de Targu Jiu si 25 de kilometri de Petrosani, din oricare directie strabati Defileul Jiului, nu poti sa treci indiferent de Manastirea Lainici. Stralucirea zidurilor sale albe a facut ca pelerinii sa o denumeasca mireasa din Defileul Jiului. Manastirea de calugari are o istorie zbuciumata, de-a lungul veacurilor trecand prin grele incercari. Imparateasa Maria Tereza a distrus, intre anii 1750 si 1765, sute de asezaminte ortodoxe din Transilvania. Schitul, aflat la cativa kilometri de granita imperiului, a avut aceeasi soarta. Cativa boieri l-au refacut, construindu-i ziduri groase, de pana la un metru.

Manastirea a avut de suferit si in perioada Primului Razboi Mondial, dar a fost refacuta in anul 1926. Linistea de la manastire nu a durat, comunistii au inchis-o in anul 1961. In anul 1990 s-a inceput constructia noii biserici, inedita prin planul sau arhitectonic, cuprinzand doua biserici suprapuse. Sfantul Irodion a fost staret al Manastirii Lainici timp de 41 de ani. Cuviosul Irodion a trecut la Domnul in ziua de 3 mai 1900, fiind ingropat la Schitul Lainici. Inca din timpul vietii, a savarsit numeroase minuni pentru cei credinciosi. Sfantul Irodion a fost canonizat in anul 2011. Praznuirea sa se face in data de 3 mai.
In anul 2006 in biserica noua a Manastirii Lainici a fost adusa o icoana a Maicii Domnului, de la Muntele Athos, care a fost special facuta pentru aceasta manastire. Icoana ocroteste acest loc binecuvantat si aduce mangaiere tuturor celor care se inchina ei. Daca va aflati in Defileul Jiului, merita sa va opriti, sa va inchinati si sa admirati manastirea! Chiar de la poarta de lemn cu motive specifice nordului Olteniei, o sa gustati din frumusetea locului! Curtea este un adevarat loc al frumusetii florale si al curateniei, iar constructia bisericii este unica. O sa doriti sa reveniti la Complexul Monahal Lainici! Eu insa va recomand sa alegeti o zi din cursul saptamanii, pentru a evita aglomeratia din parcare si interior si a va putea ruga in liniste! (Oana-Nicoleta Rosu)Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.