Miercuri, 18 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Traian Vuia, banateanul care a dovedit lumii ca masina zburatoare nu e o utopie

Traian Vuia, banateanul care a dovedit lumii ca masina zburatoare nu e o utopie

Email Imprimare

Se zice ca… Banatu-i fruncea!... Asa-i, asa-i! Ca nu-i altul ca banateanul nostru Traian Vuia, care arata lumii intregi cum se ridica de la sol o masinarie cu densitatea mai mare decat aerul. Aeroplanul-automobil, cum i-a zis el primului sau aparat de zbor. Dar s-o luam cu inceputul si sa vedem care e locul lui Traian Vuia in acest domeniu plin de prioritati romanesti, cum sunt cele inventate/imaginate de Coanda, Vlaicu si altii, ale caror nume poate ca nu le-am asezat inca destul de vizibil in istoria aeronauticii mondiale, cum e si mecanicul argesean Dumitru Popescu, de la care se spune ca ar fi cumparat brevetul contele Graf Zeppelin, furandu-i astfel gloria... zeppelinului.

In ceea ce-l priveste pe Traian Vuia, Dumnezeu ni l-a daruit noua, romanilor, intr-o zi de august – 17 august 1872 – cand a venit pe lume in satul Bujoru, din parinti romani: preotul Simion Popescu si sotia lui de-a doua, Ana Vuia. De mic se simte atras de fizica, de mecanica, de toate muncile practice care pun lucrurile in miscare. Dar mai ales se simte atras de zbor. Unii spun ca i s-a tras totul de la niste zmeie de hartie pe care nu se multumi sa le faca asa, ca toti baietii de pe ulita, dintr-o bucata de hartie, doua lemne-ncrucisate, clei si-un ghem de sfoara. El voia sa inteleaga zborul si mai ales voia sa manuiasca zmeiele, sa le faca a se misca in vazduh dupa gandul lui. Unii baieti abandoneaza pasiunea asta a zmeielor dupa primul ghem de ata incalcit, dupa prima aripa rupta. Altii, dupa o vara.
Traian Vuia n-a abandonat-o niciodata. Plecand la liceu, la Lugoj, se interesa de jocul de forte care tine in aer zmeul, iar cand crezu ca a inteles despre ce e vorba, s-a mirat ca nimeni n-a reusit sa construiasca un aparat care sa zboare... Nu stia la vremea aceea de incercarile lui Leonardo da Vinci, dar ii erau familiare legenda lui Icar si cea a Mesterului Manole. La 20 de ani pleaca la Budapesta pentru a se inscrie la Politehnica, dar in scurta vreme e nevoit, pentru a castiga bani, sa vireze spre... stiintele juridice. Studiaza dreptul, lucreaza intr-un cabinet de avocatura si, probabil, daca n-ar fi fost mai mare patima zmeielor, a zborului, decat pamanteasca nevoie de a trai decent, ar fi devenit un bun jurist. Si atat. In 1901 isi lua doctoratul in stiinte juridice... Pentru ca, un an mai tarziu, surprinzator pentru unii dintre apropiatii sai, sa revina la visul lui dintai: zborul.
La varsta de 30 de ani, reintors in Banat, Traian Vuia incepe lucrul la automobilul-aeroplan, aparatul care trebuia sa se ridice deasupra campurilor de grau de acasa. Numai ca lipsa banilor il face sa plece iarasi, de data aceasta la Paris, in cautarea unui sponsor. Ajunge, cu alte cuvinte, in patria pasionatilor de baloane (aerostate), dar si in tara celui care, cu mai mult de doua decenii inainte, facuse aceeasi incercare ca si Vuia: sa construiasca un aeroplan: Victor Tatin. Ai zice ca, alaturi de acesta, si-ar fi putut gasi drumul, dar nu, Tatin, sceptic, incearca sa-l convinga ca niciodata omul nu va zbura cu un aparat a carui densitate e mai mare decat aerul. Niciodata... in lipsa unui motor. Vuia va da peste cap orice previziune a lui Tatin (curios, cativa ani mai tarziu, va fi el mentorul sceptic dinaintea lui Coanda si a motorului sau cu reactie!). Academia franceza ii respinge proiectul, ca fiind utopic, dar el il breveteaza totusi in 1903. Un an mai tarziu construieste motorul, pe care de asemenea il breveteaza. In 1905 termina de construit Liliacul – sau Vuia I – sub forma unui automobil schematic, cu aripi ca de liliac (care erau insa demontabile).
Dar neintamplatul, ridicarea de la sol si plutirea unui aparat mai greu decat aerul, avea sa se... intample pe 18 martie 1906, la Montesson, langa Paris. Pe o lungime de 12 metri a zburat automobilul-aeroplan, la o inaltime de un metru deasupra firului de iarba. Banateanul nostru dovedise ca masina zburatoare nu mai era o utopie, ci o realitate. In cativa ani numai, industria aeroplanelor a luat un avant considerabil. Printre pionierii acestei noi industrii aveau sa se numere si cativa romani de geniu – ii aminteam la inceput –, asa cum romanii erau considerati, cu un secol in urma, printre cei mai agili aviatori ai Europei. (Simona Lazar)

Sursa: Antena Satelor

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.