Vineri, 22 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Casute desprinse din basm, in Romania

Casute desprinse din basm, in Romania

Email Imprimare

Se spune adesea ca acasa e acolo unde-ti este inima, dar suntem siguri ca majoritatea dintre voi ati lasa vechile voastre locuinte, fara sa priviti in urma, si v-ati indragosti foarte usor de casutele desprinse din basm. Ele se gasesc foarte rar, dar totusi exista – acele locuri in care te simti mereu copil si in care parca te-ai teleporta in lumea zanelor, a vrajitoarelor si a altor personaje mistice.

In diferite colturi ale globului pamantesc, putem gasi, pe ici, pe colo, cabane de poveste, case taranesti, vile magice, de obicei amplasate intr-un cadru rural (in camp, in padure, in munti). Ele sunt construite pe baza descrierilor unor basme cunoscute sau prezinta modele fantastice furnizate de imaginatia creatorilor lor. Cu forme ciudate, pereti neordinari, acoperisuri curbate, intrari mici si ascunse, aceste opere de arta fascineaza prin izul de ”salbatic” pe care il emana. Case mici, dosite sub un deal, locuinte construite in copaci, vile uimitoare in spatii pitoresti, locuinte din piatra, lut, lemn, chiar si cele care au la baza elemente arhitecturale, stau cu un picior in realitate si unul in poveste. Le gasim in Canada, Olanda, Japonia, Noua Zeelanda, Rusia, Marea Britanie. Mai mult, exista asemenea atractii turistice si in Romania. Sa le descoperim!
1) Castelul de lut din Porumbacul de Sus, Valea Zanelor
Denumirea vaii, verile pline de povesti petrecute alaturi de bunici in satul Mandra din Tara Fagarasului, sau poate un vis din copilarie, l-au inspirat pe Razvan Vasile, proprietarul pensiunii, sa-si construiasca un castel ca-n basme. Mai ales ca avea si un fiu de 7 ani cu care au cutreierat mai multe locatii din toata tara. El a vrut sa faca altceva. Si-a cumparat in 2006 terenul de 8.000 mp de la Porumbacul de Sus, la 40 km distanta de Sibiu. Cel mai greu i-a fost sa gaseasca omul potrivit care sa-l inteleaga si sa poata pune pe hartie ideile pe care le avea Razvan in cap. Astfel, pentru proiectul castelului stapanul a schimbat cinci arhitecti. In final, locuinta a fost construita dupa schitele arhitectei Ileana Mavrodin.
La amenajarile interioare sunt folosite ideile arhitectei Ramona Pop. Au lucrat la ridicarea castelului mesteri si muncitori din Maramures. Daca e sa vorbim despre constructia in sine, fundatia a fost realizata din beton si pietre, structura este din lemn, iar peretii sunt construiti din busteni de molid si apoi acoperiti cu cob, un amestec de pamant, apa, paie, argila si nisip. Peretii exteriori sunt, cum e si firesc, un pic mai grosi decat cei interiori: 60 cm grosime si, respectiv, 45 cm. S-a lucrat doar cu materiale naturale. Tencuiala exterioara este din var si nisip, turnurile sunt din piatra de rau, zidite cu var si nisip. Castelul are doua niveluri: parter si mansarda, si arata exact ca o frumoasa locuinta pentru elfi si zane.

Continuarea o puteti citi pe www.antenasatelor.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.