Sambata, 13 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Agripina, cea nascuta cu picioarele inainte

Agripina, cea nascuta cu picioarele inainte

Email Imprimare

Numele Agripina provine de la mai multe personalitati romane din secolele I i.H. si i d.H. Nu este un nume frecvent in tara noastra – probabil ca una dintre cele mai cunoscute Agripine de la noi este personajul nuvelei La vulturi a lui Gala Galaction. Biserica ortodoxa pomeneste, in data de 23 iunie, pe Sfanta Mucenita Agripina Romana.
Agripa Silvius, descendent al legendarului Enea (Aeneas) din mitologia greaca si romana, ar fi fost si el un rege legendar in Alba Longa, capitala regiunii Latium (sud-estul Romei). Deoarece a aparut pe lista regilor din Alba Longa abia in vremea imparatului Octavian Augustus, unii au sustinut ca a fost inventat doar pentru a-i da prestigiu lui Marcus Vipsanius Agripa, prieten bun al imparatului. Astfel, Agripa ar fi fost stra-strabunic al fondatorilor Romei, Romulus si Remus.

Marcus Vipsanius Agripa (64 sau 63 i.H. – 12 d.H.) a fost un important om de stat si general roman. Prieten apropiat, ginere si locotenent al imparatului Octavian, a fost responsabil pentru cele mai multe dintre victoriile militare ale acestuia, dintre care cea mai importanta a fost batalia de la Actium, castigata impotriva cuplului Cleopatra/Marc Antoniu. Datorita acestor victorii, Octavian a devenit primul imparat roman care a primit numele de Augustus. Agripa a fost, de asemenea, socrul imparatului Tiberiu, bunicul din partea mamei al lui Caligula si strabunicul din partea mamei al imparatului Nero.
Vipsania Agripina (14 i.H. – 33 d.H.), cunoscuta mai ales sub numele de Agripina Major (Agripina cea Batrana), a fost o proeminenta personalitate a lumii romane. Sotie a generalului si omului de stat Germanicus, era de asemenea inrudita cu primii imparati romani. A fost a doua nepoata a imparatului Octavian Augustus, cumnata, fiica vitrega si nora a imparatului Tiberiu, mama imparatului Caligula, verisoara si cumnata a imparatului Claudiu si bunica din partea mamei a imparatului Nero.
Iulia Vipsania Agripina (15-59), cunoscuta mai ales ca Agripina Minor Iulia (Agripina cea Tanara). Era fiica lui Germanicus si a Agripinei Major, sora lui Caligula, stranepoata lui Octavian Augustus, nepoata lui Marcus Agripa, nepoata imparatului Claudius, devenind in acelasi timp a patra sotie a acestuia. A fost casatorita mai intai cu Cnaeus Domitius Ahenobarbus, cu care a avut un copil, Nero, viitorul imparat. In anul 49, fiind acuzata ca si-ar fi otravit al doilea sot, s-a casatorit cu unchiul ei, Claudius, pe care l-a convins sa-l adopte pe Nero ca mostenitor in detrimentul fiului acestuia, Britannicus. I-a otravit pe toti cei care ar fi putut fi pretendenti la titlul fiului ei, iar atunci cand imparatul Claudius a murit (anul 54), a fost suspectata ca tot ea l-ar fi otravit si pe el. Nero a preluat tronul la varsta de 16 ani, iar Agripina cea Tanara a devenit regenta. S-a opus uneia dintre relatiile amoroase ale lui Nero, iar acesta a incercat sa o ucida. Pana la urma, imparatul Nero a ordonat executarea ei, care a avut loc la resedinta sa de la tara.
In calendarul crestin ortodox, in data de 23 iunie este pomenita Sfanta Mucenita Agripina Romana. Dupa cum ii spune si numele, s-a nascut si a crescut la Roma. S-a dedicat de foarte tanara lui Dumnezeu si i-a inspirat prin exemplul ei, prin curatenia ei sufleteasca pe multi credinciosi. A decis sa devina mireasa lui Hristos fecioara fiind si a suferit multe chinuri si greutati in numele Sau. A fost batuta cu toiege, dezbracata la piele, a fost legata si intinsa, i s-au sfaramat oasele si a fost pusa la munca silnica, insa ea i-a facut de ras, prin indarjirea sa, pe toti cei necredinciosi. A murit in chinuri si torturi, suferind pentru credinta in Dumnezeu, in vremea imparatului Valerian (253-259).
In aceeasi zi, in calendarul ortodox sunt pomenite Sfintele Vasa, Paula si Agatonica, cele care au dus moastele Sfintei Agripina de la Roma pana in Sicilia. Acestea au luat pe ascuns trupul sfintei si, dupa o lunga calatorie pe mare, au ajuns in Sicilia. Din momentul in care au depus trupul intr-o biserica, aceasta regiune s-a curatat de demoni. Cei care au incercat sa ia corpul sfintei de acolo au fost nimiciti de Dumnezeu. De atunci pana in zilele noastre, cei bolnavi care merg acolo si se roaga la Sfanta Agripina se vindeca – chiar si leprosii.

Etimologie
Agripina este femininul derivat de la Agripa, un nume personal latin comun in primele secole ale Republicii Romane. Era prescurtat Agr., iar mai rar Agripp. (forme gasite pe Capitoliu). Desi se termina in –a, Agripa e un nume masculin. A fost utilizat ca prenume mai ales de doua ginte latine de patricieni, Furia si Menenia, care au detinut mai multe consulate in Republica timpurie, dar, ca cognomen (initial, porecla) si de alte familii, supravietuind ca cognomen (al treilea nume al unei persoane, la romani, care indica familia) pana in perioada Imperiului Roman. Dupa ce sistemul roman al numelor a fost abandonat, Agripa a supravietuit pana in timpurile noastre din nou ca prenume. Invatatul roman Marcus Terentius Varro a sustinut ca Agripa era un prenume arhaic care deja nu mai era folosit in secolul I i.H. Nu se cunoaste exact sensul acestui nume. Gaius Plinius Secundus a facut o speculatie, sustinand ca, la origine, el era dat copiilor care se nasteau cu picioarele inainte. Totusi, se pare ca aceasta este o etimologie falsa. George Davis Chase sustinea ca numele vine din greaca, insa el nu apare in nici o sursa din Grecia.
In orice caz, numele Agripina a devenit tot mai frecvent in Sicilia si in Grecia, de la inceputul erei noastre, datorita martirei crestine cu acelasi nume. Spre diferenta de multe alte nume latine, care au ajuns la noi abia in secolul al XIX-lea, Agripina a aparut la noi mult mai devreme, cam din secolul al XVI-lea, pe filiera slava (preluat de la greci).

Derivate de la prenumele Agripa si Agripina
Gripina, Agrapina, Grapina, Agrifina, Agrafena si Grusha (rusa), Agrippine (franceza), Horpyna (ucraineana).

Personalitati cu numele Agripina sau derivate
Agripa Silvius, Marcus Vipsanius Agripa (64/63 i.H. – 12 d.H.), Vipsania Agripina (14 i.H. – 33 d.H.), Iulia Vipsania Agripina (15-59), Sfanta Agripina (sec. III d.H.), Heinrich Cornelius Agrippa von Nettesheim (1486–1535), teolog, astrolog, magician si alchimist german, Agrippina Yakovlevna Vaganova (1879-1951), profesoara de balet care a dezvoltat o scoala proprie, bazandu-se pe metodele vechii Scoli Imperiale de Balet (Rusia),
Literatura: personajul Agripina din nuvela La vulturi a lui Gala Galaction.

Predispozitii ale persoanelor cu numele Agripina
Agripina este o femeie enigmatica si plina de mister. Desi este oarecum rezervata si distanta, farmecul ei seduce pe toata lumea. Rafinata, eleganta, are instinctul calitatii si are gust in materie de vestimentatie. Este selectiva, preferand mai degraba sa ramana singura decat sa aiba o companie nepotrivita. Agripina nu se poate adapta intotdeauna, uneori e nelinistita, chiar agitata, isi pune intrebari si isi poate complica singura viata. Cerebrala, introvertita, ea are nevoie de momente in care sa se retraga in turnul ei de fildes, sa se izoleze. Poate parea rece sau indiferenta, insa in realitate ea este foarte sensibila. Nu e foarte spontana si nu straluceste in public. Comunica putin, insa in schimb este o ascultatoare fina si atenta, cu spirit analitic, obiectiva si critica. Fiind banuitoare, ii cam lipseste umorul. Sceptica, neincrezatoare si prudenta, este de multe ori ironica sau sarcastica. Este posibil sa faca o pasiune pentru lucrurile stranii, misterioase si sa se indrepte spre spiritualitate.
In copilarie, Agripina este destul de salbatica, foarte discreta, prea secreta si tematoare. Intuitiva si perspicace, ea simte din plin tragismul vietii. Foarte sensibila in ceea ce priveste armonia din familie si pacea, atunci cand apar dezacorduri si conflicte, ea are tendinta de a fugi. E alergica la nedreptate, care o scoate din minti. In adolescenta este visatoare, iar „gradina ei secreta” este nemarginita. Muzica poate fi pentru ea un excelent refugiu.
Desi timida si rezervata, Agripinei ii place sa fie privita si admirata. Cultiva originalitatea, caci ea este un personaj aparte, placandu-i tot ceea ce iese din obisnuit, psihologia, moda, avangarda. Isi acorda ei insesi o mare atentie – un curios amestec de narcisism si pudoare. In dragoste, este deconcertanta: ba face un pas inainte, ba face doi inapoi. Decide foarte greu cine este alesul ei, caci acesta trebuie sa aiba multe calitati, ea fiind foarte atenta atat la fizic, ca si la inteligenta sau la statutul social.
Agripina isi va alege o activitate care are legatura cu arta, cu estetica, cu frumosul, cu moda sau o profesie din zona justitiei ori a medicinei. Se poate arata interesata, de asemenea, de psihologie sau de stiintele oculte. (Foto: www.calendar-ortodox.ro)

Cadouri Dacic Cool, de Sarbatoarea Sfintei Mucenite Agripina Romana (23 iunie). Promotie dedicata celor cu numele Agripina

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 20-23 iunie 2017. Toate persoanele cu numele Agripina sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 20-23 iunie 2017 de catre sau pentru persoanele cu numele Agripina, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 20-23 iunie 2016. Toate persoanele cu numele Agripina sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 20-23 iunie 2016 de catre sau pentru persoanele cu numele Agripina, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 19-23 iunie 2015. Toate persoanele cu numele Agripina sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 19-23 iunie 2015 de catre sau pentru persoanele cu numele Agripina, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 17-23 iunie 2014, toate persoanele cu numele Agripina sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 17-23 iunie 2014 de catre sau pentru persoanele cu numele Agripina, pentru o singura comanda.
Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0723.156.099 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.