Sambata, 13 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Ermil, martir in numele credintei

Ermil, martir in numele credintei

Email Imprimare

Numele Ermil il intalnim foarte rar, desi exista in nomenclatorul ortodox. In calendarul ortodox, in ziua de 13 ianuarie, sunt praznuiti Sfintii Ermil si Stratonic. La noi, il stim datorita lui Ermil A. Pangrati. Acesta a fost un important om politic de la inceputul secolului XX. Insa, inainte de aceasta, a fost inginer, matematician, istoric al stiintei si arhitect. A avut un rol important mai ales in dezvoltarea invatamantului tehnic si al studiului arhitecturii in Romania. S-a nascut in data de 21 iulie 1864, in Iasi. A fost elev al Liceului National, apoi a intrat la Universitatea din Iasi, insa studiile le-a finalizat la Scoala de Drumuri si Poduri din Paris. Si-a inceput activitatea didactica la Facultatea de Stiinte a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, in anul 1893, ca profesor de geometrie descriptiva. Tot atunci a predat si la Scoala Superioara de Arte si Meserii din Iasi. Din 1894 a devenit profesor de geometrie la Universitatea din Bucuresti. In aceasta universitate a predat timp de 25 de ani, ajungand si rector al ei, calitate in care a pus bazele Scolii de Arhitectura, in anul 1896. A fost directorul acestei scoli, care ulterior a devenit Academia de Arhitectura din Bucuresti. De asemenea, Ermil Pangrati a coordonat, zi de zi, construirea noii cladiri a Universitatii din Bucuresti.

Membru al Partidului National Liberal, a fost ales in Camera Deputatilor. De asemenea, a fost ministru al Lucrarilor Publice in guvernul lui Titu Maiorescu (intre 28 martie si 14 octombrie 1912). A militat mereu pentru renasterea stilului arhitectonic national si a scris mai multe lucrari importante, printre care Noua indrumare a invatamantului nostru superior tehnic, Invatamantul artelor frumoase, Institutele tehnice si politehnice, Avantul arhitecturii romanesti.
A incetat din viata in data de 19 septembrie 1931, la Bucuresti.
Biserica Ortodoxa ii cinsteste in ziua de 13 ianuarie pe Sfintii Ermil si Stratonic. Acestia au trait in secolele III-IV, in provincia romana Iliria, care cuprindea o parte din Peninsula Balcanica, ajungand pana la Dunarea de Mijloc. Ermil era diacon, iar Stratonic era paznic la inchisoare. Cu toate ca in anul 313 semnase, alaturi de Imparatul Constantin cel Mare, Edictul de Toleranta de la Milano, Imparatul Apus Licinius (308-324) a declansat o noua serie de persecutii asupra crestinilor. Ermil a fost parat ca este crestin si ca dispretuieste zeitatile romane oficiale. Dupa cum relateaza Sfantul Simeon Metafrastul, care a povestit, in secolul al IX-lea, viata celor doi mucenici, fiind chemat in fata imparatului, la porunca directa a acestuia, el a spus ca crede si se supune doar Dumnezeului cel nevazut, nu idolilor si statuilor facute de mana omului din lemn sau piatra, refuzand astfel sa se inchine zeilor romani. Imparatul a dat porunca sa fie batut peste fata cu un bici din metal. Ermil a refuzat in continuare zeii pagani, astfel ca pana la urma a fost aruncat in temnita. Acolo a stat trei zile, timp in care a fost vizitat de un inger, care i-a spus ca va iesi biruitor din aceasta incercare, caci va primi cununa de mucenic. Dupa cele trei zile, pentru ca tot nu renunta la credinta in Hristos, a fost supus altor chinuri, si mai cumplite, fiindu-i sfasiat chiar si pantecele cu niste unghii din fier. Din nou s-a auzit un glas de inger, care a spus ca dupa trei zile Ermil va fi izbavit. Glasul a fost auzit si de catre cei care-l chinuiau, care au si spus acest lucru imparatului. Dupa ce a fost aruncat din nou in temnita, temnicerul Stratonic, care era deja crestin, pe ascuns, si care il cunostea pe diacon impresionat de curajul lui Ermil si de aparitia ingerului, i-a ingrijit acestuia ranile. Un ostas l-a vazut pe temnicer si l-a parat imparatului. Stratonic a fost chemat de imparat, a marturisit ca este crestin, ca il cunostea pe Ermil de multa vreme si a refuzat sa aduca jertfel idolilor. A fost batut cu bete, apoi aruncat in temnita. Imparatul, dupa ce s-a convins inca o data ca niciunul din cei doi nu se leapada de Hristos, i-a condamnat la moarte. Au fost executati in 13 ianuarie 314, la trei kilometri de orasul Singidunum (Belgradul de astazi). Ermil a fost spanzurat de un copac, iar trupul i-a fost sfartecat si aruncat in valurile Dunarii. Trupul lui Stratonic a fost si el aruncat in apele fluviului. Dupa trei zile, crestinii din partea locului au gasit ramasitele Sfintilor Mucenici, le-au adunat si le-au pus intr-un singur sicriu, pentru ca acestia sa fie pe veci pomeniti impreuna, tot asa cum au fost uniti intru credinta in Hristos in timpul vietii.

Etimologie
Nu se cunoaste exact originea acestui nume. Ar putea veni din greaca, insa il intalnim mai degraba in limba franceza, in forma Hermil, ca nume de familie. Jean Hermil, de pilda, a fost un episcop romano-catolic din Viviers, Franta. A devenit preot in 5 iulie 1942, iar episcop auxiliar in 15 mai 1963, cand a fost numit simultan si episcop de Marida. Iar Hermillon este o comuna din regiunea Rhone-Alpes, din provincia Savoia (sud-estul Frantei).

Predispozitii ale persoanelor cu numele Ermil (sau Hermil)
Cei numiti Ermil au o minte creativa si o imaginatie bogata. Au mereu idei noi, dar uneori cauta un mod facil de a iesi din dificultati si un mod facil de a face bani. Nu prea sunt facuti pentru a obtine o pozitie inalta prin perseverenta si munca grea, ci mai degraba prin gasirea unor solutii inovatoare. Sunt mereu nemultumiti de conditiile in care traiesc, deoarece dispozitia lor, sentimentele si dorintele lor se schimba mereu. Pentru a gasi mereu lucruri noi, pot avea o predispozitie generala pentru calatorie, pentru experiente noi, pentru prieteni si asociati noi. Din pacate, unii dintre partenerii lor ii pot influenta in mod nefavorabil, iar asta poate duce la deziluzii, incurcaturi si experiente neplacute.
Cei care au acest nume pot fi foarte vorbareti, astfel ca se potrivesc bine in job-uri de vanzari sau in posturi in care sa se ocupe de relatiile cu publicul. Totusi, s-ar putea ca pentru ei o pozitie in care e nevoie de incredere in sine si de agresivitate sa fie prea solicitanta.
Sunt predispusi la stari de tristete, la autocompatimire, care rezulta, in parte, din lipsa de incredere in fortele proprii. Tensiunea nervoasa ii poate afecta la nivelul stomacului si al plexului solar. De asemenea, pot avea probleme cu rinichii si fluidele din corp. (Foto: theeuropeanlibrary.org, crestinortodox.ro)

Cadouri Dacic Cool, de Sarbatoarea Sfantului Ermil (13 ianuarie). Promotie dedicata celor cu numele Ermil

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 11-13 ianuarie 2017. Toate persoanele cu numele Ermil sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 11-13 ianuarie 2016. Toate persoanele cu numele Ermil sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 10-13 ianuarie 2015. Toate persoanele cu numele Ermil sau cu nume derivate vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 10-13 ianuarie 2015 de catre sau pentru persoanele cu numele Ermil, pentru o singura comanda.
Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0723.156.099 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.