Sambata, 23 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara

Arta culinara

Macaroane milaneze (reteta din Epoca de Aur)

Email Imprimare

Macaroane milaneze... ca-nainte de 89! Nu cred ca pe vremea "Epocii de Aur" sa fi fost vreo criza la macaroane. Rudimentare si grosolane, erau totusi gustoase atata vreme cat mesenilor le erau straine spaghetele, penele sau rigatoni de astazi. In perioada comunista, pe langa cartofi si varza, macaroanele erau ingredientele de baza ale meselor de zi cu zi. Sa nu ma banuiti de nostalgii... dar retetele astea fac parte din istoria noastra culinara. Asa ca se cuvine sa recapitulam, din cand in cand.

Pastravii Doamnei Mele (reteta lui Bacalbasa)

Email Imprimare

Pastravii vor fi, intotdeauna, o oferta delicioasa in fiecare meniu! De aceea reteta acestei zile se va dovedi binevenita! Vrednica femeie, Ecaterina Bacalbasa! Si, oricat ne-ar placea legenda cum ca ar fi fost bucatareasa preferata a Reginei Maria, documentele (de istorie mica) ale Casei Regale o contrazic. Pentru ca, se stie, vreme de 30 de ani, la Casa Regala bucatarul favorit a fost neamtul H. Edner, adus de regina de la Coburg, si, in general, erau preferati bucatari germani, chiar daca retetarul folosit era cel francez.

Prajitura economica, cu mere si nuci

Email Imprimare

Prajitura economica este madlena celor care au copilarit in Epoca de Aur. Am rascolit in sacul doldora cu retete din Epoca de Aur si-am scos la iveala, dintr-un caiet vechi, reteta de Prajitura economica, cu mere si nuci. Caietul, va dati seama, era al mamei (dar la fel de bine putea fi al unei vecine, al soacra-mi sau al matusilor mele – ori ale voastre – pentru ca era mult raspandita, inainte de 1990).

Rulada de cocos (reteta Kerei Kalita)

Email Imprimare

Marea postelniceasca, Elina Cantacuzino, fiica domnitorului Radu Serban, sotia marelui postelnic Constantin Cantacuzino, ramasa vaduva, s-a retras la mosia bastinei sale – Marginenii. Aici, din plictis sau poate in amintirea chilomanurilor, postelniceasca Elina s-a apucat sa scrie un catastif de retepturi si chiar sa le incerce, tractand din cand in cand boierii si boieroaicele de primprejur.

Sarmalute de miel in frunze de tei

Email Imprimare

Sarmalute de miel in frunze de tei! Nu se putea reteta mai "de sezon" ca asta! Pentru ca tocmai m-a sunat o veche prietena – in bucatarie, dragii mei, numai de prieteni are parte oricine stie sa ciuceasca bine o sarma – si mi-a povestit despre prima ei carte cu retete culese de prin partile de tara de unde a plecat in lume, nu m-am putut abtine sa nu-i cer, pentru domniile voastre, cateva retete. Gina Bradea se trage, pe-un fir, din zona dealurilor Barladului, si pe celalalt fir, din Dobrogea hercinica. Iar in Italia, unde a dus-o viata, nu s-a putut dedulci la paste si risotto, ramanand fana sarmalutelor. A sarmalutelor autohtone, pe care stie sa le pregateasca dupa vreo 7-8 retete. Intre ele, si aceasta, de sarmalute de miel...

Secretele ascunse ale sardinelor

Email Imprimare

Nu mai este o noutate faptul ca mesele care contin peste au un aport benefic asupra organismului. Din acest motiv specialistii in nutritie ne recomanda sa consumam peste cat mai des, chiar si sub forma unor mici gustari servite printre mesele principale. Din fericire nu trebuie sa iti bati capul cu retete complexe. Nu si cand il ai alaturi pe Chef Liviu Balint, ambasadorul Podravka. Astazi vei invata cum sa gatesti rapid o salata delicioasa cu Eva Sardine in sos tomat. Dar inainte vei afla cateva dintre secretele nutritionale ale sardinelor. Sardinele sunt bogate in nutrienti, vitamine si minerale si contin cantitati mari de acizi esentiali omega 3.   

Turta cu ceapa verde

Email Imprimare

Turta cu ceapa verde prajita in tigaie sau pe plita este o reteta chinezeasca folosita si in Romania in ultimii ani. Preparata in special primavara, cand apare ceapa verde, reteta poate fi folosita ca o gustare sanatoasa sau pentru a inlocui painea. Este o reteta de post, primita de la bistroul la Peter's Kitchen, de pe strada Sperantei nr. 6, sector 2, Bucuresti.

Copane de curca la tigaie (reteta lui Tudor Gheorghe)

Email Imprimare

Copane de curca la tigaie, dupa reteta lui Tudor Gheorghe! Nu-i asa ca-i delicios? Fusei in Oltenia! Luai cu mine o papornita si-o umplui cum se putu mai bine cu retete si sfaturi culinare de prin cuhniile de pe Jii si de pe Olt. N-o batui - Oltenia, frate-miu! - pe tot intinsul, si nu intrai prin toate curtile, si nu cautai prin toate blidele, ca n-avui timp! Dar cevasi-cevasi tot avui vreme s-adun si s-aduc cu mine. Mai pusei in papornita si-un brat de praz, luat de pe strat, din gradina, si-o lipie rotunjoara, facuta la tast!

Sarmalute in foi de vita (reteta lui Radu Anton Roman)

Email Imprimare

Sarmalute din carne de gasca (dupa Radu Anton Roman) e unul dintre cele mai savuroase preparate traditionale romanesti.
Din cale afara de fine, sarmalutele din carne de gasca cer un vin rosu, nu foarte legat si ca atare dispus la tovarasie. Si ma gandesc uneori la Rosul de Cotesti (o preferinta subiectiva, n-o luati in seama), un vin sec si infipt, destul de rar, ce-i drept, de la o vreme - caci cine sta sa mai amestece si sa potriveasca Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon si Merlot - dar spectaculos de delicat, iar, in anii buni, chiar irezistibil.

Zupa cu laste (reteta lui Radu Anton Roman)

Email Imprimare

Prin comparatie cu supele banatene sau sasesti, zupa ardelenilor e mai subtire, mai putin concentrata (o fi mai multa apa pe Mures decat pe Bega?) dar cu niste laste (taietei) "prima intai", facute, bineinteles, numai din faina si ou.
Ingrediente: Gaina musai sa fie a mai batrana, sa ai ce spumui; zarzavatul frige de proaspat, ca atunci il aduc copiii din gradinita; aluatul ce l-ai framantat e zalud tare, sa poti juca purecele pe el; iar lastele sa fie late de-un dest si nici asa subtiri, sa le poti prinde prin gura, si-apoi, domnisorule, ai pisa si-otar de chiman, sa stii unde esti si ce manci.

Vegeta – o istorie scrisa cu arome perfecte si bucate satioase

Email Imprimare

Ti-ai imaginat vreodata cat de semnificativ a fost aportul condimentelor de-a lungul timpului? Te-ai gandit cat de simplu ne este astazi sa inovam in bucatarie pentru ca avem la indemana iscusinta si devotamentul oamenilor care au inventat condimente din cele mai complexe? Astazi, existenta din belsug a condimentelor ni se pare normala. Ne e greu sa ne imaginam insa ca o mana de piper avea candva valoarea salariului minim al unui om pe un an, ca sclavii erau vanduti pentru cateva maini de porumb iute si ca un pahar de ghimbir valora cat o oaie. Vegeta Universal, de exemplu, are peste 50 de ani de istorie in spate si tot atatia ani de cand a ajutat gospodinele de pretutindeni sa dezlantuie adevarata savoare a bucatelor.

Papusi de dragavei

Email Imprimare

Reteta de papusi de dragavei este de la una dintre maicutele ce roboteau la cuhnia Manastirii Brancoveni, din Olt. Cu aproape patru secole si jumatate in urma, aici, Jupanita Celea, bunica lui Matei Basarab, inalta o biserica din lemn, pe care nepotul sau - Voda, adicatelea - a transformat-o intr-o manastire fortificata (loc de rugaciune si bastion de aparare).
Cat despre papusile de dragavei de la Brancoveni, ele nu sunt musai mancare manastireasca. Asta mancau primavara taranii olteni cand se-ntorceau de la muncile campului... Acuma, primavara, oltenii mei - si mai ales oltencele - se-ntrec in a gati dragaveiul asta, dupa reteta alor batrani.

Preparate sanatoase pentru o viata sanatoasa

Email Imprimare

In timp ce vara ne bate la usa, ne schimbam nu doar garderoba, dar si dieta. Mancarurile grele ale anotimpului rece nu ne mai priesc la fel de bine, iar legumele si fructele proaspete incep deja sa ne imbie de pe tarabele pietelor sau in supermarketuri. Cat despre carnea grasa, ar trebui sa incepem sa ii zicem pas si sa ne indreptam poftele spre carnea slaba de pasare sau, de ce nu, de peste... Chiar daca ne place pestele proaspat, stim ce bataie de cap este gatitul acestuia, asa ca preferam sa lasam aceasta delicatesa mai putin accesibila pentru vacantele pe diverse litoraluri. Totusi, pentru a nu ne lipsi pestele din viata de zi cu zi, Podravka ne recomanda brandul Eva, cu al sau delicios file de macrou in ulei vegetal.

Balik Ekmek (Peste in paine sau Galata Bridge)

Email Imprimare

Reteta Balik Ekmek (peste in paine) este o reteta turceasca, un preparat simplu, cu un gust special si servire rapida.
Reteta a fost preluata din Istanbul, de sub Podul Galatei (podul care leaga zona Tacskim-Tunel de Sultanahmet) si poate fi testata la Peter's Kitchen, pe strada Sperantei nr. 6, sector 2, Bucuresti.

Pancake Tour by Tefal, cel mai delicios turneu al primaverii!

Email Imprimare

Vrei sa te rasfeti si sa-ti indeplinesti si cea mai dulce dorinta? Tefal te invita in turneul primaverii Pancake Tour! In plus, orice tigaie, oala sau cratita Tefal pe care o achizitionezi pana pe 20 aprilie iti poate aduce unul dintre sutele de premii zilnice: cantare de bucatarie, carafe si cani de calatorie. Sau marele premiu, un circuit Sweet Gourmet pe Coasta de Azur!
Iubesti iremediabil clatitele, dar parca nu vrei tot timpul sa le prepari acasa! Ei bine, s-a facut: te invitam in oras si iti propunem un meniu inedit ce se poate transforma intr-un maraton culinar alaturi de prietenii tai. Provocarea este lansata de Tefal impreuna cu zece restaurante partenere, unde chef-ii vor prepara, cu maiestrie si imaginatie, retete unice, combinatii de arome si ingrediente rafinate. Turneul Clatitelor se desfasoara pana pe 20 aprilie in Bucuresti, la Acuarela Bistro, Coftale, Crama Domneasca, Il Villagio, InFusion Bistro and Sports Bar, 3 Kombinat, La Belle Epoque, Maison des Crepes, Modelier si White Horse.

O reteta de pizza creata pentru Postul Pastelui: Floarea din ghiveci

Email Imprimare

Reteta creata de florarul-sef de la Pizza Flower, pentru Postul Pastelui. Reteta poate fi testata prin comenzi la domiciliu pana pe 15 aprilie.
Ingrediente pentru fiecare Floare din ghiveci: 220 g aluat: 140 g faina alba 000, 1 g drojdie proaspata, 175 ml apa filtrata, 4 g sare de mare.
Topping: masline verzi, ardei gras, oregano, dovlecei felii, mozzarella vegetala, parmezan de post.

Petala de primavara

Email Imprimare

Reteta creata de Florarul-sef de la Pizza Flower, pentru a sarbatori Ziua Femeii. Reteta poate fi testata prin comenzi la domiciliu in luna martie.
Ingrediente pentru fiecare Petala de primavara: pentru 220 g aluat: 140 g faina alba 000, 1 g drojdie proaspata, 175 ml apa filtrata, 4 g sare de mare; pentru topping: 1 dovlecel mic, 50 g de branza de capra, 1 fir de marar, 2 catei de usturoi.

Reteta desert de Ziua Indragostitilor: El Pato Passion

Email Imprimare

El Pato Passion este o reteta de desert pe baza de ciocolata, creata de restaurantul El Pato pentru a sarbatori Ziua Indragostitilor. Desertul va fi oferit gratuit tuturor cuplurilor ce isi vor sarbatori dragostea la restaurantul El Pato, de Valentine’s Day, pe 14 februarie 2017.
Ingrediente pentru blatul de tort: 200 g ciocolata amaruie (60-70% cacao), 150 g unt, 150 ml smantana, 200 g zahar, 1 lingurita esenta de rom, 3 oua mari, 100 g faina, ½ lingurita praf de copt, 1/4 lingurita sare.

Floare indragostita

Email Imprimare

Reteta creata de Florarul sef de la Pizza Flower, Traian Titirisca, pentru a sarbatori Valentine’s Day si Dragobetele. Reteta poate fi testata prin comenzi la domiciliu in perioada 13-25 februarie 2017.
Ingrediente pentru fiecare Floare indragostita: 220 g aluat: 140 g faina alba 000, 1 g drojdie proaspata, 175 ml apa filtrata, 4 g sare de mare.
Topping: sos de rosii cu busuioc proaspat 45 g, mozzarella 100 g, sunca de Praga 50 g, bacon 50 g, branza cu mucegai verde 20 g, sos alb pe baza de smantana 40 g, oregano.

Pizza Flower, la ceas aniversar

Email Imprimare

Pizza Flower a fost creata in ianuarie 2016 si reprezinta un concept unic in Europa. Pizzeria este situata in sectorul 3, fiind singurul local de pe continentul european care prepara si ofera clientilor pizza in forma de floare. Pentru a respecta conceptul, toate retetele de pizza preparate au denumiri de flori: floarea reginei (fara carne), printesa noptii (prosciuto crudo si rucola), floare de nu-ma-uita (cu piept de pui), trifoi cu patru foi, flower power, motul curcanului, floare de cactus (mediu picanta), limba soacrei (picanta), floare carnivora (cu 4 tipuri de carne), floarea pasiunii (doar branzeturi) etc.; feliile de pizza se numesc petale, pizzeria este alintata gradinizza de pizza-flori, iar pizzerul este numit gradinar-sef.

Bors de chitici (reteta lui Radu Anton Roman)

Email Imprimare

In Moldova, pe Siret si pe Prut, taranii fac acest bors vesel cu o mana de plevusca ca pretext.
Iata o alta varianta, sau ce zice sa facem M. Lupescu: Cand chiticii sunt ferti, se scurge borsul de-o parte, iar chiticii se pun intr-o oala si se mai prajesc putin si apoi, rasturnandu-se intr-o strachina, se lasa de se racesc, caci fierbinti nu-s buni si bine de mancat - ceea ce ma face sa cred si sa observ ca domnul invatator ori a fost prin Delta si i-a invatat tipicul - dintai pestele s-apoi zama - ori asta-i meremetul la tot estul de Carpati.

Crap in solzii lui

Email Imprimare

Nu avem pretentia de a intocmi o biobibliografie exhaustiva a lui Constantin Bacalbasa, cel care ne-a lasat cea mai completa fresca a Bucurestilor de altadata, jurnalist de frunte (chiar membru fondator al Sindicatului Ziaristilor) si om politic calare pe doua veacuri. A fost cronicar la Telegraful, Natiunea, Epoca, dupa care a facut primul pas in ierarhia profesionala ca prim-redactor la Adevarul, apoi la Dimineata, insa cea mai mare parte din cariera sa este legata de Universul, cel mai important cotidian national al epocii. Jurnalist "serios", dar si pamfletar si umorist, a redactat cateva reviste de umor si a semnat, impreuna cu fratii sai - Ion C. Bacalbasa si Anton Bacalbasa – un volum de proza satirica intitulat Pardon.

Bors rusesc cu sfecla rosie

Email Imprimare

De o parte si de alta a Prutului, povestile culinare se intrepatrund cu cele ale lumii slave. Intalnim, deopotriva, bucate de influenta poloneza, ucraineana si rusa, multe dintre cuvintele din bucatarie fiind martore ale acestor imprumuturi. Borsul rusesc are doua caracteristici principale. Una este prezenta sfeclei rosii, care ii schimba si culoarea, si gustul. Cea de a doua caracteristica este abundenta legumelor, borsul acesta fiind gros si satios, desi ii lipseste orice urma de proteina sau grasime animala. Ba, aici, am ceva de spus: vom adauga smantana - si o vom face din belsug - in zilele de dulce ori, daca e Postul Pastelui, in saptamana alba, zisa si a branzei.

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ...15 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.