Miercuri, 20 Nov

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Propolets Tehnici de colectare a propolisului


Tehnici de colectare a propolisului

Email Imprimare

Albinele, harnice si destoinice, nu pierd nici o clipa din scurta lor viata de cateva saptamani, zburand neincetat, pentru a umple stupul cu minunatele lor produse menite sa ne ajute sa fim mai puternici si mai sanatosi. Odata stranse in stup, nu ne mai ramane decat sa le adunam si sa ne bucuram de ele. Spre deosebire insa de miere, care sta cuminte adunata in fagurii plini si capaciti, reprezentand proviziile de hrana ale coloniei pentru iarna apriga ce nu va intarzia sa vina, propolisul se gaseste raspandit prin tot stupul, acolo unde micile zburatoare au simtit nevoia sa inchida o crapatura, sa intareasca un perete, sa mumifice un intrus sau sa dezinfecteze un fagure de puiet. Cea mai simpla forma de recoltare a propolisului consta in razuirea acestui strat de pe peretii stupului si de pe ramele cu faguri.

Productia astfel obtinuta nu va fi insa prea mare si apare si inconvenientul ca propolisul astfel recoltat va fi plin de corpuri straine rezultate din procesul de razuire. Din acest motiv, apicultorii folosesc diferite tipuri de colectoare care le permit in primul rand sa creasca productia de propolis stimuland aceasta activitate a albinelor si, in acelasi timp, sa obtina un produs mult mai curat. Colectoarele pot fi formate dintr-o plasa din material textil, o sita din material plastic, un gratar lamelat din tabla zincata si exemplele pot continua. Albinele nu vor intarzia sa acopere aceste corpuri straine cu propolis.
Dupa ce le extrage din stup, apicultorul curata aceste colectoare de propolis, fie la temperatura mica, atunci cand propolisul este casant, cu ajutorul unei daltite, sau la o temperatura mai mare, prin razuire. Dar propolisul este usor de dizolvat in alcool, astfel incat si aceasta este o metoda simpla si extrem de utila, mai ales pentru separarea propolisului de ceara, aceasta, mai  ales la temperatura scazuta, fiind foarte putin solubila in alcool. Apoi, propolisul poate fi pastrat fie ca tinctura alcoolica, fie in stare solida, inchis in pungi de plastic etanse, pentru a conserva cat mai bine principiile active ale produsului.
Noi avem grija sa selectam propolis pur de cea mai buna calitate pe care il purificam suplimentar pentru a fi siguri ca am indepartat orice urma de miere si de polen, pentru a scapa de gusul, pentru unii, mai putin placut, precum si de substantele care pot produce reactii alergice unor persoane mai sensibile. Astfel, Propolets contine doar propolis de cea mai buna calitate si maxima eficacitate, dar care nu prezinta nici un risc de alergie si va ofera posibilitatea de a va bucura de cel mai placut gust posibil. Pentru a va convinge este insa necesar sa il incercati singuri. (Foto: Stock.XCHNG)

 

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy