Miercuri, 6 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Gerocossen Un copac unic: mesteacanul


Un copac unic: mesteacanul

Email Imprimare

Elegant, mladios si aromat, cam asa poate fi descris acest copac cu totul special. Mesteacanul face parte din familia Betulaceae. In Eurasia cresc in mod natural doua specii importante de mesteacan, Betula pendula Roth si Betula pubescens Ehrh., ambele fiind raspandite pe o arie larga, de la Atlantic pana in Siberia. Totusi, cei mai multi mesteceni se afla in padurile din Nordul Europei, in tarile baltice si nordice.

Cunoscut din vechime pentru calitatile sale curative si nu numai, mesteacanul sau betula are un nume la fel de vechi, care provine probabil din sanscrita (de la bhurga, cuvant care s-ar traduce prin copac pe a carui scoarta se scrie). Unii il numesc doamna padurii, datorita elegantei si gratiei sale, culorii sale luminoase, precum si mirosului aromat pe care il emana dupa ploaie. Stratul exterior al scoartei albe poate fi separat in foi subtiri, care pot fi folosite pe post de hartie cerata, avand diferite intrebuintari. Din aceste foite se obtine ulei de mesteacan. Straniul si binecunoscutul miros al obiectelor de marochinarie rusesti se datoreaza tocmai acestui ulei folosit in procesul de tabacire a pieilor. Cartile legate in aceasta piele nu mucegaiesc. Uleiul de mesteacan alunga insectele. Se produce cel mai mult in Rusia, dar si in Olanda si Germania. Din coaja de mesteacan se prepara insa chiar si vin, otet sau bere.
Scoarta de mesteacan contine doar 3% acid taninic (pirocatehinic), dar este folosita pe scara larga in tabacirea pielii, in special in prima si in ultima faza a procesului, pentru ca deschide culoarea pielii. Scoarta mai contine betulina si betula camphor. Frunzele contin acid betulorenic.
Ca planta medicinala, cele mai cautate specii de mesteacan sunt Betula verrucosa Ehrh. si Betula alba, care au coaja alba. De-a lungul timpului, au fost folosite in tratarea anumitor afectiuni diferite parti ale mesteacanului. Vlastarii tineri si frunzele tinere secreta o substanta rasinoasa acida - combinata cu substante alcaline, aceasta devine un tonic laxativ. Frunzele mature au un miros aromat specific si un gust amar - ca infuzie, sunt folosite in tratarea gutei (podagra), a reumatismului si a hidropiziei (cirozei hidrice). Ceaiul de mesteacan e recomandat si pentru dizolvarea pietrelor la rinichi. Decoctul de frunze e bun si pentru eruptiile cutanate. Uleiul de mesteacan e astringent, fiind folosit in afectiuni ale pielii, mai ales in eczeme, precum si in unele boli interne. Scoarta interioara e amara si astringenta, fiind folosita in combaterea febrei intermitente. Seva mesteacanului are importante proprietati diuretice. Din excrescentele fungoase galbene ale mesteacanului, care uneori ies din fisurile scoartei, se prepara, de asemenea, un decoct medicinal.
Mesteacanul e sudorific, depurativ, diuretic, detoxifiant, antiinflamator (articular), usor hipotensiv, elimina apa din organism, scade tensiunea arteriala, dizolva calculii si creste permeabilitatea vasculara. Favorizeaza eliminarea colesterolului si a acidului uric.
Datorita acestor proprietati curative, mesteacanul este utilizat, in uz extern si in uz intern, in reumatisme arteriale, hipertensiune, guta, hipercolesterolemie, edeme renale si cardiace. Infuzia de mesteacan elimina toxinele din corp, provocand o diureza puternica (fara a provoca iritatii la nivel renal) si stimuleaza schimburile organice, fiind recomandat chiar si in bolile de ficat. O cura cu ceai de mesteacan rezolva multe boli si afectiuni ale pielii.
Inca din cele mai vechi timpuri, mesteacanul a fost considerat si un aliat in mentinerea frumusetii podoabei capilare. Tinctura de mesteacan este una dintre cele mai eficiente solutii naturiste pentru cresterea parului. Aparitia matretii si caderea parului pot fi combatute prin adaugarea catorva frunze de mesteacan in ultima apa de clatire. Specialistii companiei noastre, Gerocossen, au inclus in gama Activa Plant, destinata ingrijirii parului, un sampon special pentru parul gras, cu o formula bazata pe extractele de mesteacan si urzica, in asociere cu vitamina E. Vitaminele, proteinele si bioflavonoidele continute in samponul Gerocossen Activa Plant pentru par gras intaresc radacina firului de par si regleaza productia de sebum.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy