Miercuri, 17 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Pharma Nord Rolul melatoninei in reglarea somnului


Rolul melatoninei in reglarea somnului

Email Imprimare

Melatonina joaca un rol esential pentru sanatatea noastra. Ea reprezinta unul dintre cei mai puternici antioxidanti descoperiti pana acum si, probabil, singurul capabil sa patrunda in fiecare celula a organismului, reducand astfel distrugerile provocate de radicalii liberi. A fost demonstrata actiunea sa de a opri evolutia anumitor forme de cancer, dar si efectul benefic in cazul unor afectiuni degenerative, precum Alzheimer sau Parkinson. Ea creste capacitatea de aparare a organismului, intareste sistemul imunitar si stimuleaza timusul, care joaca un rol esential in functionarea sistemului imunologic. Dar ea are si un important rol in procesul de revitalizare a intregului sistem endocrin. In plus, s-a demonstrat faptul ca un deficit de melatonina produce o crestere a ritmului de imbatranire. De asemenea, scaderea secretiei de melatonina va perturba sistemul endocrin, aparand o diminuare a productiei de hormoni sexuali si o scadere a interesului pentru actul sexual, in timp ajungandu-se la o atrofiere a organelor sexuale.
Melatonina regleaza insa, inainte de toate, ritmul somn-veghe si ritmurile sezoniere. Productia de melatonina este stimulata de intuneric si inhibata de lumina. Nivelul ei incepe sa creasca odata cu aparitia intunericului, atinge nivelul maxim intre orele 2 si 4 dimineata si scade in a doua jumatate a noptii.
Somnul este la fel de important pentru noi ca si aerul, apa sau mancarea. Omul nu poate trai fara somn. Somnul insuficient sau superficial creste sensibilitatea fata de agentii stresanti, interni si externi. Un somn deficitar scade in mod semnificativ atentia, performantele intelectuale, emotionale si fizice pe timpul intregii zile. Astfel, pe termen scurt, somnul insuficient duce la degradarea treptata si cumulativa a performantelor intelectuale si a comportamentului, crescand timpul de reactie si durata rezolvarii problemelor, ne reduce vigilenta, creaza o stare de confuzie si afecteaza claritatea gandirii. Prin scaderea performantelor psihomotorii si amplificarea comportamentului negativ, reprezinta si cauza unui numar considerabil de accidente. Insuficienta, pe termen lung, a somnului genereaza si agraveaza probleme de sanatate, sfarsind prin a scadea, in mod drastic, speranta de viata.
Trebuie stiut, in acelasi timp, ca perioada somnului profund si in special cea a somnului cu vise este cea mai importanta pentru refacerea organismului. In acest sens, trebuie subliniat faptul ca melatonina este cea care ne asigura un somn profund si eficient, in timp ce deficitul de melatonina provoaca o adormire greoaie, un somn superficial, agitat, si insomnie. Astfel, melatonina imbunatateste calitatea somnului, crescand si frecventa si durata somnului cu vise si creste astfel capacitatea de refacere a organismului. Insa productia de melatonina scade odata cu varsta, aceasta scadere incepand deja din adolescenta. In plus, productia de melatonina este drastic diminuata de prezenta luminii, iar ansamblul aparaturii electronice moderne pare sa aiba un efect nefast. Ca sa nu mai vorbim de verificarea e-mailurilor inainte de culcare, ceea ce are cam acelasi efect cu cel al unui espresso baut chiar inainte de culcare.
Situatia este si mai grava pentru cei care lucreaza in ture. Pe de o parte, lucrand noaptea, vor sta in permanenta in lumina, fapt ce va compromite productia de melatonina. Pe de alta parte, la fel ca si la cei care schimba des fusul orar, isi dau peste cap ritmul bilogic natural. Acestea sunt, evident, cazurile in care asigurarea unui aport suplimentar de melatonina este cea mai stringenta.
Ritmul si conditiile actuale de viata fac insa ca imediat ce depasim adolescenta carenta de melatonina sa devina o problema pentru fiecare dintre noi. Si aceasta cu atat mai mult cu cat la fiecare actiune de neutralizare a radicalilor liberi, moleculele de melatonina sunt pierdute ireversibil. Melatonina reprezinta, probabil, cel mai eficient antioxidant, dar, spre deosebire de multi altii, formeaza in reactia cu radicalii liberi produsi finali stabili, nemaiputand reveni la starea anterioara. Cum, din cauza alimentatiei nesanatoase si a stresului, cantitatea de radicali liberi din organism este, in general, extrem de mare, actiunea benefica a melatoninei, de reparare a organismului, conduce la o scadere suplimentara a nivelului melatoninei si, ca atare, la cerinta imperioasa de recurgere la suplimentele nutritive. Nu uitati insa ca nu toate suplimentele va ofera aceeasi eficacitate si biodisponibilitate. De aceea, este preferabil sa apelati la un supliment de melatonina care se remarca prin biodisponibilitate, adica la Bio-Melatonina.

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy