Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apimond Albinele, sanatatea mediului si sanatatea noastra


Albinele, sanatatea mediului si sanatatea noastra

Email Imprimare

Sanatatea noastra depinde de sanatatea mediului inconjurator, iar albinele, aceste vietati cu totul unice, ne ofera indicii pretioase cu privire la starea mediului in care traim. Simpla lor prezenta intr-un anumit loc demonstreaza ca acel loc este nepoluat, curat si, prin urmare, propice vietii omului. Se spune ca insusi Albert Einstein ar fi rostit cuvintele urmatoare: Daca albinele ar disparea de pe fata Pamantului, omenirii nu i-ar mai ramane decat cativa ani de viata. Nimic mai adevarat, pentru ca albinele sunt un excelent un bioindicator al sanatatii, respectiv al gradului de poluare al mediului.
Albinele joaca un rol important si in agricultura, prezenta lor fiind esentiala pentru polenizarea plantelor alaturi de care au evoluat de-a lungul mileniilor. In prezent, se estimeaza ca 71% din productia agricola mondiala depinde de polenizarea realizata de albine. Ca sa va puteti face o idee mai clara despre importanta albinelor, este bine de stiut ca albinele "contribuie", prin roadele pe care omul le culege in urma muncii lor, cu aproximativ 15 miliarde de dolari la PIB-ul Statelor Unite ale Americii, iar mierea nu reprezinta decat o mica parte din aceasta suma.
Problema este ca, in ultimul timp, albinele, pe care, pana nu demult, le vedeam mai peste tot (pe pajisti, in paduri, in gradini), sunt din ce in ce mai putine. In acest sens, semnalul de alarma a fost tras de un raport al Natiunilor Unite, dat publicitatii in martie 2011, in care se evidentia pericolul care planeaza mai mult ca niciodata asupra albinelor. Situatia se agraveaza mai ales in regiunile din nordul Statelor Unite ale Americii, in Europa, Japonia, China si Orientul Mijlociu. De cativa ani, Statele Unite se confrunta cu fenomenul numit Colony collapse disorder (CCD): in anii 2006-2007 s-au inregistrat pierderi de 30-90% din numarul familiilor de albine. In California, de exemplu, statul american care asigura doua treimi din productia mondiala de migdale, albinele mor in masa, fiind victimele unui acarian (varroa) care se hraneste cu sangele lor. Specialistii sustin ca acest parazit ar fi principala cauza a mortii albinelor in intreaga lume.
Sa nu uitam nici de intoxicatiile masive si brutale ale albinelor, din cauza folosirii intense a substantelor fitosanitare (fungicide, insecticide, erbicide). Pentru a proteja populatiile de albine, utilizarea acestor produse in perioada de inflorire a plantelor a fost interzisa in anii 1970, insa, incepand din 1995, si-au facut aparitia insecticidele neurotoxice, care se raspandesc in toata planta pe masura ce aceasta se dezvolta. Evident, nici florile nu scapa de acest flagel. Substantele de acest tip fac ca albinele sa-si piarda capacitatea de orientare si sa nu-si mai gaseasca stupii. Pentru ca sistemul lor imunitar este slabit, albinele pot dezvolta boli neurodegenerative care duc, inevitabil, la moarte.
Apimond isi propune sa demonstreze ca se poate si altfel si de aceea a imbratisat cauza bio, prin desfasurarea unei activitati nepoluante, menite sa contribuie la reasezarea echilibrelor naturale. Facem toate eforturile necesare pentru dezvoltarea sectorului bio si pentru impunerea produselor bio pe piata romaneasca, din respect pentru albine, mediu inconjurator si oameni. Ingredientele naturale ce intra in compozitia produselor noastre provin din agricultura ecologica, fiind un cocktail fascinant de flori, fructe, seminte, plante si produse ale stupului, care confera frumusete şi sanatate. (Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy