Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apimond Uleiurile vegetale in cosmetica, de la Cleopatra pana in prezent


Uleiurile vegetale in cosmetica, de la Cleopatra pana in prezent

Email Imprimare

Poate ca pare greu de crezut, insa tratamentele pentru infrumusetare au fost folosite inca din cele mai vechi timpuri, iar Cleopatra, cea despre care se spune ca ar fi scris si un indrumar pentru frumusete, folosea, printre alte remedii oferite de natura, uleiurile vegetale. Ca unei adevarate maestre in cautarea perpetua a perfectiunii trupesti, Cleopatrei nu ii lipseau ritualurile. Se spune ca era adepta masajelor cu uleiuri vegetale, pe care le considera esentiale in pastrarea fermitatii pielii.

In Roma antica, femeile obisnuiau sa isi curate tenul cu un amestec din uleiuri vegetale si nisip. Mai tarziu, in perioada Renasterii, femeile primesc libertatea de a se folosi de orice mijloace, pentru a se incadra in tiparele frumusetii din epoca, dar si pentru a adera la principiul conform caruia, pentru a da nastere pruncilor, femeia trebuie sa fie fizic cat mai aproape de perfectiune. Se credea ca femeile cu un corp urat aveau si un spirit pe masura. Desigur, vorbim despre normele renascentiste, atunci cand frumusetea nu mai era motiv de blamare si de suspiciune, ci de admiratie, si atunci, femeile aplicau uleiurile vegetale pentru a obtine maini catifelate si o piele cat mai alba, simbolurile sublimului la acea vreme. Pentru ca parul sa fie cat mai frumos si mai stralucitor (si in topul preferintelor de atunci era parul blond), femeile isi ungeau parul cu uleiuri vegetale si il purtau in bucle superbe. In aceasta perioada, in Italia apar numeroase lucrari in care sunt descrise criteriile (foarte bine definite si chiar stricte) prin care o femeie era catalogata drept frumoasa.
Apoi, in perioada romantismului revine in trend pielea alba, obtinuta tot prin masajele cu uleiurile vegetale, este apreciata frumusetea diafana, puritatea. De la 1900 incoace, cel putin la nivel european, frumusetea scapa din normele rigide de altadata, femeile reusesc sa se faca remarcate prin proportii echilibrate ale corpului, chiar daca asta nu insemna neaparat o talie de viespe. A urmat un adevarat boom al industriei cosmetice, insa uleiurile vegetale au ramas in continuare aliati de nadejde si au fost folosite atat pentru par, cat si pentru ten sau corp.
Ce le-a facut atat de iubite de-a lungul timpului? Obtinute prin presare la rece, din semintele sau samburii de plante, uleiurile vegetale contin minerale, vitaminele A, E, F, acizii Omega 3, Omega 6 si Omega 9. Deficitul de vitamina E din organism este una din cauzele imbatranirii pielii, vitamina A este esentiala in protectia pielii, iar vitamina F este un aparator puternic al pielii, dar si al parului. Datorita acestei bogate compozitii, uleiurile vegetale au fost si inca sunt remedii miraculoase pentru pastrarea tineretii si a frumusetii. Se pare ca insasi Cleopatra a fost prima care a descoperit si a fructificat aceste calitati, iar astazi sunt la moda uleiurile de jojoba, de argan, de Inca Omega, de roucou sau de caise. Datorita tehnologiei avansate, astazi se stie ca fiecare din aceste uleiuri are rolul sau, fie in ingrijirea tenului sensibil, a celui acneic, in repararea firului de par deteriorat sau in combaterea celulitei.
In ultima vreme, pe piata au aparut multe uleiuri vegetale, insa este important de stiut ca acestea au nevoie de anumite conditii de pastrare, iar daca acestea nu sunt respectate, uleiurile isi pierd calitatile. Uleiurile vegetale rezista la temperatura camerei timp de 48 de ore, dupa care isi pierd calitatile. Iata de ce este necesar ca achizitionarea uleiurilor vegetale sa se faca numai din magazine specializate.
Apimond ofera o gama variata de uleiuri vegetale care pot fi folosite ca tratamente pentru ten si nu numai. Uleiul de jojoba s-a dovedit eficient in mentinerea elasticitatii, uleiul de argan combate cu succes ridurile, cel de caise amelioreaza acneea, fiind indicat tenului cu exces de sebum. De asemenea, pentru parul deteriorat, uleiurile vegetale actioneaza ca un veritabil tratament. Tot cu ajutorul uleiurilor vegetale se scapa si de matreata. La plaja, inainte si dupa expunerea la soare, uleiurile vegetale, in special cel de Monoi de roucou si Monoi de Tahiti, ofera o excelenta protectie impotriva arsurilor. Uleiurile vegetale de la Apimond pot fi folosite si ca uleiuri de masaj.
Despre beneficiile uleiurilor vegetale a vorbit si Cecilia Caragea, consultant comunicare, in emisiunea Europolis, in cadrul rubricii Arta de a trai sanatos.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy