Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apimond Apimond, un promotor al produselor bio


Apimond, un promotor al produselor bio

Email Imprimare

Targurile sunt, prin excelenta, locurile in care producatorii se pot intalni cu consumatorii, cu furnizori si distribuitori, cu specialisti care lucreaza in domeniu, cu reprezentanti ai autoritatilor implicate in domeniul respectiv sau in domenii conexe. Compania noastra, Apimond, este prezenta mereu la targuri, pentru a intelege cat mai bine asteptarile consumatorilor, trendurile pietei, pentru a fi la curent cu noutatile din domeniu, pentru a va putea oferi produsele cele mai bune. Astazi, in cadrul Targului Indagra, la care avem bucuria de a participa, in cadrul forumului dedicat produselor bio, am participat la lucrarile acestei conferinte si am avut ocazia de a va prezenta pozitia Apimond fata de o problema pe care noi o consideram deosebit de importanta – aceea a promovarii mentalitatii, politicilor si produselor bio. Mai ales ca produsele noastre cosmetice din gama cu venin de albine sunt produse certificate si apreciate de organismele abilitate din domeniu. Despre toate acestea a vorbit in cadrul conferintei Alexandra Matache, cea care a conceput aceste produse cosmetice bio cu venin de albine, si Cecilia Caragea, consultant comunicare.

Despre produsele bio
Astazi interesul pentru produsele bio a crescut in mod spectaculos, astfel ca in tari precum Germania exista deja lanturi de magazine specializate, de tip supermarket, atat pentru produsele alimentare bio, cat si pentru cosmeticele bio. Sistemul de acreditare, deloc simplu, este menit sa asigure tocmai certitudinea calitatii produsului. Astfel, chiar daca de multe ori micii producatori pot oferi produse care ar corespunde conceptului eco, nu ai cum sa stii acest lucru atat timp cat nu exista o atestare in acest sens. Este motivul pentru care Apimond a facut eforturile de a obtine atat certificarea de catre organismul de inspectie si certificare a produselor alimentare Lacon GmbH, cat si de catre organismul de inspectie si certificare a produselor cosmetice Ecocontrol GmbH (in curs de certificare).
Produsele eco reprezinta o sansa pentru dezvoltarea economiei noastre oferind oportunitati excelente pe pietele externe si, in acelasi timp, reprezinta o forma eficienta de protejare a starii noastre de sanatate. In acelasi timp, productia eco este, in mod cert, mult mai costisitoare. In ceea ce priveste albinele nu trebuie uitat ca ele reprezinta un adevarat bioindicator al gradului de poluare, sens in care chiar sunt folosite de multe ori. Aceasta denota insa, inainte de toate, sensibilitatea lor in fata poluarii si a diferitilor factori nocivi prezenti in mediu. Este important de stiut ca dezvoltarea si activitatea lor normala depinde in mod dramatic de calitatile mediului. In plus, agricultura si polenizarea, in genere, depind intr-o imensa masura de albine. Se spune ca insusi Albert Einstein ar fi rostit cuvintele urmatoare: Daca albinele ar disparea de pe fata Pamantului, omenirii nu i-ar mai ramane decat cativa ani de viata. Nimic mai adevarat, pentru ca albinele sunt un excelent bioindicator al sanatatii, respectiv al gradului de poluare al mediului.

De la agricultura bio la apicultura ecologica
Albinele joaca un rol important si in agricultura, prezenta lor fiind esentiala pentru polenizarea plantelor alaturi de care au evoluat de-a lungul mileniilor. In prezent, se estimeaza ca 71% din productia agricola mondiala depinde de polenizarea realizata de albine. Ca sa va puteti face o idee mai clara despre importanta albinelor, este bine de stiut ca albinele "contribuie", prin roadele pe care omul le culege in urma muncii lor, cu aproximativ 15 miliarde de dolari la PIB-ul Statelor Unite ale Americii, iar mierea nu reprezinta decat o mica parte din aceasta suma.
In aceasta interdependenta prezenta in natura, trebuie sa intelegem ca agricultura bio ne ofera produse de calitate mai buna, dar ofera si un mediu propice dezvoltarii unei apiculturi ecologice. Caci orice agent nociv prezent in acest areal, mai ales la nivelul nectarului sau a polenului, poate afecta in mod semnificativ calitatea mierii si a celorlalte produse ale stupului. Insa, in egala masura, albinele si calitatea mierii produse de ele pot fi afectate de poluare si de diferitele deseuri prezente in zona. Un exemplu edificator in acest sens il reprezinta si asa-numitul fenomen Ribeauville, aparut recent in Alsacia, unde albinele au inceput sa produca miere in culori ciudate, rosie sau chiar verde, ca urmare a faptului ca erau atrase de deseurile provenite de la resturile unui sortiment celebru de bomboane de ciocolata produse in cele mai variate culori, de o fabrica aflata la patru kilometri distanta de localitatea in cauza, Ribeauville. In aceste conditii, mierea, de regula de buna calitate, produsa in aceasta regiune, a devenit de nefolosit si, in plus, se pune chiar problema supravietuirii acestor familii de albine.
Astfel, in afara de masurile specifice, dintre care poate cea mai importanta este absenta antibioticelor din mijloacele de tratare a albinelor, in apicultura ecologica esentiala este calitatea mediului in care este plasat stupul si asta pe o arie cu raza de cinci kilometri, distanta pe care zboara in mod normal o albina. In acest areal ar trebui sa nu se gaseasca surse de poluare, iar sursele de nectar si de polen ar trebui sa fie asigurate in special de catre culturile ecologice, fiind de evitat in primul rand culturile manipulate genetic, care, impreuna cu ierbicidele folosite in cazul acestor culturi, nu este exclus sa reprezinte principala cauza a decimarii famililor de albine in diferite regiuni, mai ales peste ocean unde suprafetele cultivate cu produse manipulate genetic au crescut in mod semnificativ. Dar fenomenul cunoscut ca CCD, Colony Collaps Disorder, este prezent si in Europa, Japonia, China si Orientul Mijlociu. Iar problemele sunt vechi. Nu putem uita nici intoxicatiile masive si brutale ale albinelor, din cauza folosirii intense a substantelor fitosanitare, fungicide, insecticide, erbicide. Pentru a proteja populatiile de albine, utilizarea acestor produse in perioada de inflorire a plantelor a fost interzisa in anii 1970, insa, incepand din 1995, si-au facut aparitia insecticidele neurotoxice, care se raspandesc in toata planta pe masura ce aceasta se dezvolta. Evident, nici florile nu scapa de acest flagel. Substantele de acest tip fac ca albinele sa-si piarda capacitatea de orientare si sa nu-si mai gaseasca stupii. Pentru ca sistemul lor imunitar este slabit, albinele pot dezvolta boli neurodegenerative care duc, inevitabil, la moarte.
Si in nici intr-un caz nu avem voie sa uitam faptul ca atat materialul genetic manipulat, ce reprezinta un factor de risc greu de contestat, cat si substantele chimice folosite in tratarea culturilor pot ajunge in miere si in celelalte produse apicole. 
In apicultura bio trebuie, de asemenea, acordata o atentie sporita selectarii raselor, innoirii regulate a matcilor, reinnoirii regulate a cerii, dezinfectarii materialelor si echipamentelor si controlului sistematic al stupilor in vederea depistarii cat mai rapide a oricarei forme de boala. Rezistenta albinelor la diferitele boli joaca un rol deosebit de important, deoarece folosirea antibioticelor este cu totul interzisa. Utilizarea acestora atrage dupa sine obligatia izolarii stupului pentru cel putin un an, un gram de antibiotic putand compromite o suta de tone de miere. Controlul extrem de sever asupra continutului de antibiotice in miere este datorat in special de consecintele nocive pe care acestea le pot avea asupra sanatatii noastre. Restrangerea formelor de tratare a albinelor doar la produsele naturale, fitoterapeutice sau homeopatice face ca de multe ori stupii sa fie arsi, apicultorii avand de suportat pierderi importante.

Produsele apicole bio
Cand vorbim despre produsele apicole trebuie sa avem in vedere nu doar mierea, ci, in egala masura, restul produselor apicole, precum polenul, pastura, laptisorul de matca, veninul de albine sau propolisul. Iar acestea sunt importante atat in alimentatie, ca mijloace terapeutice naturale extrem de eficace, cat si ca elemente de baza pentru produsele cosmetice. Din pacate, multa lume continua sa priveasca produsele cosmetice doar prin prisma modului in care ele sunt capabile sa ne imbunatateasca look-ul, uitand ca prin piele noi absorbim anual kilograme intregi de substante, ce intra in metabolismul nostru ajungand sa joace un rol esential pentru starea noastra generala de sanatate. Este un motiv in plus pentru atentia sporita ce a inceput sa fie acordata produselor cosmetice bio si a faptului ca Apimond a pus un accent pe dezvoltarea produselor cosmetice bio axate in special pe valorificarea imensului potential pe care il ofera produsele stupului.
Apimond isi propune sa demonstreze ca se poate si altfel si de aceea a imbratisat cauza bio, prin desfasurarea unei activitati nepoluante, menite sa contribuie la reasezarea echilibrelor naturale. Apimond face toate eforturile necesare pentru dezvoltarea sectorului bio si pentru impunerea produselor bio pe piata romaneasca, din respect pentru albine, mediu inconjurator si oameni. Ingredientele naturale ce intra in compozitia produselor folosite provin din agricultura ecologica, fiind un cocteil fascinant de flori, fructe, seminte, plante si produse ale stupului, care confera frumusete şi sanatate. Astfel, bazandu-se pe o traditie de patru generatii de apicultori si fiind mereu la curent cu trendurile pietei si asteptarile consumatorilor, Apimond ofera lanseaza noi game de produse bio a carora calitate de exceptie este deja recunoscuta. In plus, prin actiunile de promovare pe care le intreprinde, Apimond contribuie semnificativ la educarea publicului, prin actiuni de constientizare a beneficiilor pe care le aduc produsele bio, prin promovarea unei mentalitati eco, a unei mentalitati sanatoase.
Va invitam sa va bucurati de produsele bio Apimond!

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy