Vineri, 22 Nov

Ultimele Titluri :


Prajitura Albinuta

Email Imprimare

Perioada sarbatorilor de iarna este, probabil, cea mai imbelsugata din punct de vedere gastronomic. Asa cum ne gandim din timp la ce daruri le vom face persoanelor dragi din viata noastra, tot astfel incepem, incet-incet, sa ne facem planuri si pentru bucatele pe care le vom servi la mesele festive din aceasta perioada alaturi de familie si prieteni. Carti de bucate, retete mostenite de la bunica sau aflate de la prietene, pe toate le consulta gospodinele pentru ca masa de sarbatori sa fie o bucurie si o surpriza placuta pentru oaspeti. Venim si noi in ajutorul dumneavoastra, reamintindu-va o reteta binecunoscuta de prajitura cu miere, un desert care merge de minune la sarbatori: indragita prajitura Albinuta.

Ingrediente:
Pentru foi: 400-500 grame faina, 2 oua, 4 linguri de miere, 50 grame unt, 5 linguri de lapte, 150 grame zahar, 2 lingurite de bicarbonat
Pentru crema: 60 grame gris, 250 mililitri lapte, 150 grame zahar, 150 grame unt, 1 pliculet zahar vanilat, 1 borcan gem de caise (de preferinta), 100 grame nuca maruntita (optional), coaja de lamaie
Mod de preparare foi:
1. Puneti la foc mic, intr-o cratita, mierea, zaharul si untul. Amestecati pana cand zaharul se topeste. Luati apoi vasul de pe foc si lasati compozitia sa se raceasca.
2. Intr-un alt vas, amestecati faina cu bicarbonatul.
3. Adaugati in compozitia de la pasul 1 faina amestecata cu bicarbonatul, apoi ouale si laptele. Framantati bine aluatul, pana se omogenizeaza.
4. Impartiti aluatul in 4 parti egale.
5. Cat inca este caldut, intindeti fiecare din cele 4 parti in foi subtiri, de dimensiuni egale. Intepati foile din loc in loc, cu o furculita, ca sa se coaca bine.
6. Coaceti fiecare foaie, la foc potrivit, pe fundul unei tavi unse in prealabil cu ulei si tapetata cu hartie de copt.
In timp ce foile se racesc, puteti trece la pregatirea cremei.
Mod de preparare crema:
1. Puneti la foc laptele si zaharul. Cand incepe sa clocoteasca, adaugati, treptat, grisul. Amestecati continuu, ca sa nu se formeze cocoloase. Cand se ingroasa, amestecul poate fi luat de pe foc.
2. Dupa ce s-a racit amestecul de la pasul 1, puteti aduga zaharul vanilat, coaja de lamaie si untul.
3. Amestecati compozitia cu mixerul, pana cand obtineti o crema consistenta.
4. Incorporati nuca maruntita in gem.
Prajitura se asambleaza astfel:
Luati o foaie pe care o acoperiti cu un strat de crema (jumatate din crema). Asezati deasupra cremei o alta foaie, pe care o ungeti cu gem. Peste gem, puneti o alta foaie, pe care o ungeti cu un alt strat de crema. Acoperiti crema cu ultima foaie. Peste ultima foaie presarati zahar pudra.
Este bine ca prajitura Albinuta sa fie lasata cateva ore bune sa se fragezeasca.  Inainte de servire, taiati marginile foilor, pentru ca prajitura sa arate frumos.
Pentru realizarea acestei retete, compania noastra, Apimond, va recomanda un sortiment de miere cu totul deosebit, cu parfum proaspat si gust placut: mierea bio de zmeura.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy