Miercuri, 20 Nov

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apimond Uleiul Monoi de Roucou, concentrat natural de antioxidanti


Uleiul Monoi de Roucou, concentrat natural de antioxidanti

Email Imprimare

Uleiul Monoi de Roucou este un alt produs natural cu totul deosebit, pe care compania noastra, Apimond, vi-l oferă de pe îndepărtatele meleaguri ale Caraibelor. Uleiul Monoi de Roucou este un amestec din macerat de flori de Tiaré si din extract de roucou, un arbust binecunoscut in insulele Caraibe, unde este folosit de sute de ani. Arbustul de roucou, cunoscut, stiintific, ca Bixa orellana, este originar din America de Sud, unde i se mai spune si Annatto, Achiote sau Urucum. A fost aclimatizat in Polinezia in anul 1845, fiind folosit pe post de colorant si ca planta ornamentala, insa se pare ca existenta sa in insulele Marchize este mult mai veche.

Traditional, locuitorii acestor insule foloseau semintele arbustului, zdrobite si amestecate cu ulei din nuca de cocos, pentru a vopsi pielea dansatorilor in timpul ritualurilor sau ca vopsea vegetala. Insusi pictorul Paul Gauguin, care a trait si creat in Tahiti, folosea, pentru panzele sale, culori obtinute din semintele de Bixa orellana.
In cronicile sale, parintele Labat, cleric, dar si faimos aventurier de la sfarsitul secolului al XVII-lea, a descris in detaliu arbustul Bixa orellana si felul in care era folosit in viata de zi cu zi a indienilor din Caraibe. Parintele Labat consemna ca femeile obisnuiau sa-i vopseasca pe barbati cu o vopsea obtinuta din semintele de Bixa orellana. Semintele acestui arbust sunt rosii si astfel s-ar explica si de ce indienii au fost numiti pieile rosii. Semintele sunt acoperite de o pelicula cerata, fina, pe care indienii o foloseau ca sa se protejeze de razele soarelui, dar si de intepaturile de insecte. Printr-un proces de macerare, filtrare si incalzire, obtineau din seminte o pasta cu ajutorul careia vopseau tesaturile. Aceeasi pasta le servea femeilor din Tahiti pentru a-si colora buzele. De altfel, Bixa orellana mai este cunoscut si drept arbustul ruj de buze.
Astazi, din arbustul de roucou se obtin coloranti si produse cosmetice. Numeroase creme solare si bronzante au, printre ingredientele lor, extract de Bixa orellana. In plus, uleiul de roucou este foarte apreciat in gastronomia asiatica si mexicana, dar si in insulele Antile, inlocuind de multe ori sofranul, foarte scump. Pentru ca nu este toxic, colorantul de roucou este folosit astazi in industria alimentara, la anumite sortimente de branzeturi, unt sau margarina.
Arbustului Bixa orellana i se atribuie si numeroase proprietati medicinale, nerecunoscute insa de medicina occidentala oficiala. In Columbia, de plida, arbustul Bixa orellana face parte din leacurile folosite de vraci in tratarea infectiilor. Din semintele de Bixa orellana, vracii fac un ceai cu efect afrodisiac, dar si cu actiune astringenta si antiinflamatoare, folosit ca remediu pentru afectiunile pielii, febra, dizenterie si hepatita. In Brazilia, frunzele de Bixa orellana sunt un remediu traditional impotriva efectelor veninului de sarpe. Indienii Wayapi din Guyana obisnuiesc sa trateze abcesele cutanate cu muguri de Bixa orellana, usor incalziti.

Caracteristici ale uleiului Monoi de Roucou
Uleiul Monoi de Roucou este de culoare galben-aurie. La temperaturi de sub 24 grade Celsius se solidifică. Redevine lichid dupa ce recipientul este incalzit in apa.

Proprietati ale uleiului Monoi de Roucou
Studii stiintifice recente evidentiaza mai multe proprietati ale arbustului de Bixa orellana interesante pentru domeniul medical si cosmetic. Astfel, uleiul Monoi de Roucou are actiune antioxidanta, luptand cu succes impotriva radicalilor liberi, datorita continutului sau ridicat de carotenoizi. De asemenea, are efect fotoprotector, fiind un ingredient cheie in produsele destinate protectiei solare. Are actiune antibacteriana si antiseptica, fiind si un foarte bun emolient pentru piele. Datorita efectului sau astringent si anti-acneic, uleiul Monoi de Roucou poate fi folosit si pentru ingrijirea tenului gras.

Cum se foloseste uleiul Monoi de Roucou
Pentru o hidratare optima, se aplica o cantitate suficienta de ulei Monoi de Roucou pe pielea umeda si se maseaza cateva minute, prin miscari lente. Uleiul se va absorbi cu usurinta, fara a lasa o senzatie neplacuta. Uleiul Monoi de Roucou este indicat si pentru ingrijirea parului deteriorat, caruia ii reda supletea si stralucirea. Datorita efectului sau fotoprotector, se poate folosi si ca ulei pentru plaja si dupa plaja.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy