Sambata, 27 Apr

Ultimele Titluri :


Blog Apiland

Degustare de produse apicole, la Muzeul National al Satului

Email Imprimare

In fiecare an, in data de 20 iulie ortodocsii il celebreaza pe Sfantul Ilie, un sfant foarte important din calendarul crestin. Cu aceasta ocazie, in acest an, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" in colaborare cu Radio Romania Antena Satelor a organizat un eveniment special  o emisiune-spectacol transmisa in direct. ApiLand a avut bucuria de a fi partenerul principal al acestui eveniment, participand la emisiunea radiofonica Lada de zestre si la spectacolul folcloric care s-a desfasurat in curtea muzeului duminica, 19 iulie.
Cu acest prilej, am avut ocazia sa vorbim despre traditiile romanesti de Sfantul Ilie legate de albine si de albinarit. Caci, la fel cum Sfantul Ilie este un sfant foarte popular printre romani, albinaritul este o ocupatie traditionala a romanilor, care provine de la stramosii nostri daci, renumiti printre popoarele din jur pentru calitatea mierii pe care o obtineau. In aceste zile, in preajma sarbatorii Sfantului Ilie, in mod traditional, la noi se recolteaza prima miere din an. Iar aceasta miere se daruieste, pentru a avea noroc si belsug in anul ce urmeaza.

Romania, tara produselor apicole de exceptie

Email Imprimare

Atunci cand vine vorba despre alimente, ingrediente si suplimente alimentare, stim cu totii ca exista o mare diferenta intre cele proaspete, crude, naturale si cele conservate, intr-o forma sau alta, sau procesate (tot in vederea cresterii rezistentei lor in timp). Alimentele conservate isi pierd mult din valoarea nutritionala, caci uscarea, fierberea sau procesarea lor distrug o parte din nutrientii atat de benefici pe care ii contin.
La fel se intampla si in cazul produselor apicole. Exista diferente mari intre mierea cruda si mierea pe care o gasim de obicei in comert, cu zahar adaugat sau procesata prin incalzire. Diferentele sunt si mai mari in cazul polenului: polenul crud, proaspat, pastreaza toate calitatile principiilor vii preluate de albine din flori, in timp ce polenul uscat, sub forma de granule, isi pierde multe dintre proprietatile initiale.

Produsele stupului, sursa naturala de energie

Email Imprimare

Albinele lucratoare indeplinesc o serie de sarcini in cadrul stupului, in functie de necesitati. Ele aduna polen si nectar, produc ceara, din care construiesc camarutele hexagonale in care cresc "puii" de albina, insa sunt si doici, hranind larvele stupului. Referitor la aceasta hrana, sa spunem ca ea este reprezentata de miere, insa in primele trei zile toate larvele primesc laptisor de matca. Aceasta pentru ca este un aliment cu totul exceptional. De altfel, regina, isi datoreaza energia, sanatatea, imunitatea si logevitatea tocmai acestui aliment. Caci ea este singura din stup care primeste ca hrana doar laptisor de matca, pe toata durata vietii. Evident, ea are nevoie de cea mai multa energie, caci depune aproximativ o mie de oua pe zi, toata viata!
Laptisorul de matca, hrana reginei stupului, este intr-adevar un aliment extraordinar. Studiile stiintifice efectuate in zilele noastre nu fac altceva decat sa confirme ceea ce crescatorii de albine intuiau de mii de ani, si anume ca acesta confera tonus, energie si sanatate, fiind un adevarat elixir. Desigur, explicatia sta mai ales in compozita sa speciala, caci laptisorul de matca e foarte bogat in vitamine, minerale, proteine si aminoacizi, enzime si componente antibiotice. In plus, contine acidul 10-HDA (10-hidroxi-2-decenoic), un acid gras cu un rol foarte important in cresterea imunitatii, care este produs de anumite glande plasate in faringele si in mandibula albinelor. De asemenea, contine vitamina B5, supranumita "vitamina fericirii", care are un efect benefic asupra psihicului nostru.

Polenul crud de paducel, ingerul pazitor al inimii

Email Imprimare

Paducelul este o tufa cu flori din familia Rosaceae, care creste pe dealuri, in zone insorite din preajma padurilor, peste tot in lume. Face flori roz, albe sau rosii, grupate in mici „ciorchini”, in luna mai, urmate de mici fructe rosii sau negre. Exista mai multe soiuri de paducel, printre care Crataegus oxyacantha si Crataegus monogyna, care cresc si la noi in tara.
Efectele terapeutice ale paducelului sunt cunoscute de sute de ani in Europa, unde a fost utilizat ca tonic al sistemului cardiovascular, ca anti-hipertensiv si ca agent de reglare a lipidelor din sange. Unii sustin ca era cunoscut inca din secolul I d.H. Paducelul este un exemplu clasic al "metodei semnaturilor", prin care oamenii identificau plantele cu potential medicinal in functie de forma frunzelor acestora. Frunzele paducelului au forma de inima, astfel ca oamenii au intuit de la inceput ca aceasta planta are efecte binefacatoare asupra inimii. Cercetarile moderne nu fac altceva decat sa confirme aceste efecte, demonstrand ca paducelul reabiliteaza functia cardiaca, imbunatateste functia cardiovasculara in cazul unei inimi slabite de boala si regleaza nivelul colesterolului la cei bolnavi de hiperlipidemie sau dislipidemie.
De-a lungul secolelor, paducelul a fost folosit pentru imbunatatirea functiilor inimii slabite sau bolnave, inclusiv in cazul unor cadriomiopatii, al insuficientei cardiace congestive, al anginei pectorale si al unor dereglari functionale ale sistemului cardiovascular.

Pentru sanatatea rinichilor, polenul crud de iarba neagra

Email Imprimare

Iarba neagra reprezinta un grup de plante din familia Ericaceae. Ele nu sunt, de fapt, ierburi, ci tufe pitice, mici arbusti care cresc pana la 1 metru inaltime si care, spre sfarsitul verii sau chiar spre toamna, fac boboci si mici flori colorate. Cele mai cunoscute specii sunt, desigur, Calluna vulgaris si Erica, care cresc pe dealuri si pe munti, in apropierea padurilor, in poiene si pe pasuni, in zone aflate departe de poluare, atat in Europa, America de Nord, cat si in Rusia. Pe langa rolul lor decorativ, aceste plante rezistente au o serie de proprietati terapeutice, cunoscute de secole.
Iarba neagra este, in primul rand, un vechi remediu pentru problemele tractului urinar. Avand proprietati antiseptice, depurative si astringente, curata tractul urinar, calmeaza inflamatiile locale, regleaza problemele prostatei, ale vezicii urinare si trateaza calculii renali, asa-numitele pietre la rinichi. Nu intamplator polenul crud de iarba neagra este supranumit ingerul pazitor al rinichilor, caci principalul sau efect este acela de a stimula functionarea rinichilor, asigurand in acelasi timp eliminarea toxinelor din organism.

Paducelul ajuta inima

Email Imprimare

Paducelul este o planta foarte apreciata pentru beneficiile sale medicinale, atat la noi, cat si in multe alte parti ale lumii. Vechii greci credeau ca paducelul aduce fericire si garanteaza iubirea pe intreaga durata a vietii. Romanii antici au preluat aceste idei, iar la nunti puneau deasupra usilor fire de paducel sau impleteau coronite din florile acestei plante binefacatoare.
Paducelul are multe efecte tamaduitoare. Se crede ca impiedica energiile negative care ne agreseaza. La noi, la tara, exista obiceiul ca acele tepuse pregatite pentru vampiri sa fie ascutite din lemnul acestei plante, caci doar acesta ii poate distruge.

Un metabolism mai bun, cu polen crud de mar

Email Imprimare

Deliciosul mar este unul dintre cele mai sanatoase fructe, numarandu-se, de asemenea, printre cele mai consumate. Un mar pe zi tine doctorul departe – spune o veche zicere. Si nu o spune intamplator, pentru ca exista deja cateva studii care arata ca un consum zilnic de mere este mai eficient in lupta anticancer si mai benefic in general decat un consum de mere neregulat, din cand in cand.
Marul, pe numele sau botanic Malus domestica, apartine familiei Rosaceae. Este cultivat de om de mii de ani, fiind originar din regiunea Asiei Centrale, unde stramosul sau, Malus sieversii, creste si astazi in salbaticie. Astazi exista peste 7.500 de soiuri de mar, de diferite marimi si culori. Marul se inrudeste cu prunul, caisul, ciresul, piersicul, parul, zmeurul si migdalul. Toate aceste plante sunt deosebit de bogate in nutrienti importanti pentru organism, insa marul se distinge dintre ele. Iar polenul crud din mar pastreaza integral proprietatile acestuia, principiile vii si beneficiile acestuia.
Polenul crud de mar este supranumit ingerul pazitor al metabolismului, pentru ca stimuleaza metabolismul general. Cercetatorii au aratat recent ca beneficiile merelor se datoreaza in primul rand impactului asupra bacteriilor din tractul digestiv. In studiile de laborator, substantele provenite din mar schimba in mod semnificativ activitatea din intestinul gros a doua bacterii, Clostridiales si Bacteriode. Ca rezultat al acestor schimbari, metabolismul local se schimba si el, ceea ce aduce mari beneficii sanatatii. De exemplu, datorita schimbarilor la nivel bacterian in intestinul gros, celulele primesc mai mult "combustibil", sub forma acidului butiric.

Beneficiile produselor apicole pentru sanatate si frumusete

Email Imprimare

Produsele stupului sunt deosebit de sanatoase, iar cele in stare pura si cruda sunt cele mai benefice pentru organismul nostru. Tocmai de aceea compania noastra, Apiland, produce si furnizeaza asemenea produse crude, adevarate elixiruri care ne cresc tonusul si energia si care ne mentin sanatosi si tineri.
Laptisorul de matca este probabil cel mai special produs al stupului. El reprezinta hrana larvelor, insa doar pentru trei zile. Larva destinata sa devina regina a stupului primeste, in schimb, laptisor de matca tot timpul, iar acesta ramane hrana reginei pe toata durata vietii sale. Datorita calitatilor si proprietatilor cu totul deosebite ale laptisorului de matca, regina traieste mult mai mult decat albinele obisnuite, chiar de 50 de ori mai mult, este ferita de imbolnaviri si are energia necesara pentru a depune zilnic peste 1.000 de oua, de-a lungul intregii sale vieti. Aceste adevarate performante nu ar putea fi posibile fara laptisorul de matca, alimentul-minune al stupului. Iar studiile stiintifice de astazi confirma efectele benefice asupra sanatatii, fertilitatii si longevitatii ale laptisorului de matca. Desigur, aceste efecte se datoreaza substantelor continute, respectiv aminoacizi, minerale, vitamine, precum si acetilcolina, un neurotransmitator deosebit de important.

Sanatate pura: Polenul crud de prun

Email Imprimare

Polenul crud obtinut de albine din florile de prun pastreaza toate principiile vii ale acestora. De aceea, acest polen special are o actiune binefacatoare asupra stomacului, precum si asupra bilei si ficatului, normalizand, de asemenea, apetitul alimentar. Nu este deloc intamplator faptul ca polenul crud de prun este supranumit ingerul pazitor al echilibrului digestiv. Prin aportul suplimentar de nutrienti, acest polen incetineste procesele de imbatranire si mentine frumusetea tenului. Pe langa faptul ca ne imbunatateste forma fizica si ne creste rezistenta la efort, acest polen stimuleaza si memoria, crescandu-ne totodata capacitatea de concentrare si reducand starile negative. Albinele produc polen de prun doar in cantitati mici, din cauza ca perioada de inflorire maxima a prunilor este scurta si are loc devreme, atunci cand temperaturile nu le permit inca sa zboare la capacitate maxima. De aceea, acest polen se gaseste in amestec cu polen de salcie (intr-o proportie mult mai mica).

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...21 Inainte > Sfarsit >>