Sambata, 23 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apiland Calluna vulgaris, decorativa si utila


Calluna vulgaris, decorativa si utila

Email Imprimare

Iarba neagra (Calluna vulgaris) este o specie de iarba decorativa care face parte din familia Ericaceae. Este perena, creste sub forma de tufa, atingand pana la 60 cm inaltime. Infloreste din iulie pana in octombrie si este foarte rezistenta peste iarna, pastrandu-si frunzele, chiar si bobocii. Creste bine in soluri acide, in zone deschise (pasuni, pajisti, poieni, povarnisuri), fiind de multe ori planta dominanta.
Planta se inmulteste prin seminte, care se pun in pamant imediat dupa ce se coc sau in luna februarie, intr-o zona umbrita a serei. Germineaza cam intr-o luna, doua, la o temperatura de 20°C. Creste foarte bine in ghiveci, dar se muta din sera doar dupa ce si-a dezvoltat bine radacinile.

Exista nenumarate soiuri de Calluna vulgaris, cu flori in nuante de alb, verde deschis pana la roz. Sunt foarte decorative si, fiind extrem de rezistente la inghet si la ger, pot fi tinute afara si iarna, in ghiveci sau plantate direct in strat. Pot fi plantate ca gard viu pitic sau ca borduri ale unor straturi cu flori. Formeaza un contrast atragator cu coniferele, mai ales ca ambele plante sunt vesnic verzi. Pot fi plantate si sub forma de covor vegetal, pe terenuri golase sau pe malurile unui iaz (de exemplu, soiul White Lawn). Cu exceptia soiurilor pitice, iarba neagra trebuie tunsa cu trimmerul in fiecare primavara, pentru a se indesi.
Lastarii au foarte multe frunzulite, asemanatoare cu niste solzisori, fiind foarte utili in aranjamente florale (cununi, coronite, aranjamente pentru masa), in combinatie cu alte flori. Taiata, Calluna rezista foarte mult in casa, saptamani la rand, fara sa se vestejeasca.
Iarba neagra, asa cum este numita la noi, e o planta cu numeroase virtuti terapeutice, fiind cunoscuta in medicina populara de foarte multa vreme. Este un bun antiseptic, dezinfectand tractul urinar, si un bun diuretic, crescand productia de urina. Lastarii au proprietati antiseptice, astringente, colagoge (favorizeaza evacuarea bilei in duoden), depurative, diaforetice (provoaca transpiratia), diuretice, expectorante, mediu sedative si vasoconstrictoare.
Adeseori, planta este macerata si transformata intr-un unguent care trateaza reumatismul si artritele. Cataplasmele de iarba neagra reprezinta remedii traditionale pentru degeraturi. Infuziile de lastari infloriti sunt folosite in tratarea racelilor, tusei, disfunctionalitatilor vezicii urinare si rinichilor, cistitelor etc. Planta are proprietati detoxifiante si de curatare, fiind utila in reumatisme, artrite si guta. Lastarii infloriti pot fi recoltati toamna si pusi la uscat pentru a fi utilizati mai tarziu.
Calluna vulgaris
e folosita si in remediile alternative dezvoltate in anii 1930 de catre dr. Bach – este prescrisa pentru "autocentrare" si "neliniste". Din ramurelele proaspete se prepara un remediu homeopatic folosit pentru tratarea reumatismului, artritei si insomniei. Din lastarii infloriti se prepara si o infuzie. Din flori si lastarii tineri se prepara, odinioara, un fel de mied, care era folosit pentru aromatizarea berii in locul hameiului.
Iarba neagra are si alte utilizari. De exemplu, din ramurelele ei se fac acoperisuri (in stilul celor de stuf sau de paie), umpluturi pentru saltele, materiale izolante, cosuri, franghii si maturi. Ramurile uscate reprezinta un bun combustibil. Din radacini se pot fabrica fluiere. Din planta se obtine chiar si un colorant galben. Coaja este o sursa de taninuri. De calitatile acestei plante puteti beneficia daca consumati polen crud de iarba neagra oferit de compania noastra, Apiland. (Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy