Sambata, 26 Nov

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apiland Totul despre imunitate


Totul despre imunitate

Email Imprimare

Fara indoiala, corpul omenesc si functiile acestuia, desi au fost indelung studiate, reprezinta subiecte la care cercetatorii par sa nu renunte niciodata. Unul dintre cele mai complexe mecanisme - care lucreaza neincetat la reglarea starii noastre de sanatate, protejandu-ne de virusi, bacterii, fungi sau alte substante toxice - este sistemul imunitar.
Ce este imunitatea? Termenul de imunitate provine din limba latina, immunitas adica “scutire” si reprezinta capacitatea organismului nostru de a se apara de factorii nocivi si de a-i anihila, ajutand organismul sa se redreseze. In mod normal, organismul nostru face fata atacurilor diversilor agenti patogeni, insa exista si situatii in care ii este imposibil sa lupte, fiind mai slab decat puterea devastatoare a intrusilor. Atunci cand este atacat, organismul nostru scoate la lupta elita, adica anticorpii (care poarta denumirea stiintifica de imunoglobuline), iar acestia au capacitatea de a tria substantele nocive de cele benefice si de a le anihila pe cele care vor sa produca daune.

Sistemul imunitar are un dublu rol: acela de a distruge agentii patogeni, dar si de a memora toate datele bataliilor, in cele mai fine detalii, pentru a sti cum sa se pregateasca, in cazul in care acelasi tip de dusman il va reataca.
Categorii ale sistemului imunitar.
Specialistii spun ca exista doua tipuri de imunitate: imunitatea innascuta sau nespecifica si imunitatea dobandita sau specifica. Imunitatea innascuta este zestrea primita de la parinti, fiind, de fapt, prima linie de aparare a organismului si nu poate fi influentata pe durata vietii, pe cand cea dobandita poate fi modelata prin vaccinare si un stil de viata sanatos.
Cum ne intarim imunitatea? Desigur, pe langa zestrea nativa, avem nevoie si de un ajutor care sa sustina sistemul imunitar, intrucat abundenta factorilor nocivi de astazi determina deficiente imunitare din ce in ce mai mari. Posibilitati de intarire a imunitatii exista. E nevoie doar sa le identificam si sa le aplicam. Un stil de viata echilibrat - care presupune respectarea orelor de somn, o igiena personala stricta, miscare cel putin 30 de minute pe zi, o alimentatie sanatoasa, o hidratare suficienta - reprezinta un atu pentru sistemul imunitar. Atunci cand racim sau avem gripa foarte des, acesta este un semn ca sistemul imunitar nu mai functioneaza la cotele optime.
Puteti citi continuarea pe apiland.ro.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy