Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Hansen Sanatate, dinamism si confort

Sanatate, dinamism si confort

Email Imprimare

Fiecare dintre noi are propriul stil de a sta pe scaun, in functie de activitatea pe care o desfasuram la masa de lucru. In general, aceste tipare comportamentale individuale sunt pasive si ni le insusim inconstient, de la varste fragede. Este important sa intelegem ca, indiferent de situatia in care ne-am afla, corpul nostru nu este facut sa stea mult timp intr-o pozitie fixa, rigida. Pe termen lung, statul pe scaun cu spatele cocosat duce la tensionarea muschilor, a discurilor intervertebrale si a incheieturilor si are efecte negative asupra digestiei, respiratiei si capacitatii de concentrare. Insa nu este bine nici sa stam lasati pe spate, pozitie doar aparent relaxata, care forteaza muschii gatului, cauzeaza dureri cervicale si apasa pe coloana vertebrala lombara. Ideal ar fi sa adoptam conceptul cunoscut drept dynamic sitting, adica sa stam pe scaun intr-o pozitie dinamica.

Avantajele sunt multiple: coloana vertebrala are libertate de miscare, discurile intervertebrale sunt alimentate permanent cu nutrienti, se stimuleaza muschii spatelui, circulatia sangelui este optimizata, creste capacitatea de concentrare.
Scaunul ergonomic ar trebui sa se ajusteze in functie de miscarile utilizatorului si, in acelasi timp, sa favorizeze schimbarea pozitiei. In cazul scaunelor ergonomice, toate aceste avantaje sunt conferite de functia de ajustare a inclinarii sezutului, care mentine bazinul in pozitie corecta, indreapta cutia toracica, intinde coloana cervicala si lasa picioarelor libertate de miscare. In plus, muschii sunt pusi in miscare, iar unghiul format de trunchi si membrele inferioare este marit. Coloana vertebrala suporta foarte bine presiunea in pozitia ei normala, adica pe verticala. Daca bazinul este impins spre inapoi atunci cand stam asezati, coloana vertebrala apasa pe osul sacral, ducand la o pozitie cocosata. Discurile intervertebrale, ligamentele si vertebrele sunt supraincarcate, iar consecintele se manifesta prin dureri si chiar prin afectiuni cronice. Atunci cand bazinul este impins spre inainte, de exemplu cu ajutorul reglajului ce permite inclinarea sezutului intr-un unghi de pana la -12 grade, coloana vertebrala sta in pozitie corecta, dreapta. Bazinul se afla, astfel, aproape in aceeasi pozitie ca atunci cand stam in picioare.
In 2009, doi oameni de stiinta de la Universitatea de Stiinte Aplicate din Aachen, doctorii Fritz Andreas Schon si Dieter Preim, au publicat, in Central Journal for Occupational Medicine, Occupational Health and Safety and Ergonomics, un studiu privind pozitiile dinamice de stat pe scaun in diverse situatii de lucru. Rezultatele cercetarii lor au aratat ca majoritatea subiectilor testati se simt mai bine cand stau intr-o pozitie aplecata spre inainte. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, un grad de inclinare a sezutului de -10 grade este ergonomic si favorizeaza mentinerea unei pozitii corecte pe scaun. In cazul scaunelor ergonomice Dauphin, importate in Romania de compania noastra, Hansen Office Design, mecanismul brevetat Syncro-Activ-Balance, prevazut cu posibilitatea de ajustare automata a inclinarii sezutului si a spatarului, mentine corpul in pozitie corecta, indiferent ca utilizatorul este inalt sau scund.
Pentru a combate efectele nedorite ale sedentarismului implicat de munca la birou, Dauphin Human Design Group pune la dispozitia angajatilor din companii o tehnologie de ultima generatie, Ergolab, ce reuneste mai multe instrumente care evidentiaza modul cu totul personal in care stam pe scaun: ErgoMouse, EMD - minidispozitivul de masurare electromiografica si iSeat - sistemul inteligent de analiza a pozitiei pe scaun.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy