Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Chihlimbarul romanesc


Chihlimbarul romanesc

Email Imprimare

Chihlimbarul are o bogata traditie si la noi, in Romania, chiar daca il putem gasi doar intr-un singur loc. Este insa un loc de o rara frumusete, ce merita sa fie vizitat. Mergand pe DN10 din Buzau spre Brasov pana in localitatea Patarlagele se ajunge, dupa alti 13 km parcursi pe drumul judetean, prin Valea Sibiciului, in comuna Colti si apoi, dupa inca vreo 6 kilometri, la asezarile rupestre de la Alunis.

La Colti, Fiul Soarelui iese la lumina sub forma bucatilor de ambra. Astazi, chihlimbarul e tot mai greu de gasit si doar localnicii stiu rostul locurilor prin care acesta iese la lumina. Aici, in 1578, Mihnea Voda a inzestrat biserica din Alunis cu o usita incrustata cu chihlimbar, pentru ca, in 1927, din minele din Colti sa se extraga sute de kilograme de chihlimbar. Urmeaza perioada de aur a chihlimbarului romanesc pana in 1937, cand minele falimenteaza. Intre timp, in 1929, sunt expuse mostre de chihlimbar in 160 de nuante, pentru ca, in 1932, chihlimbarul romanesc sa uimeasca lumea in cadrul unei expozitii organizate la Paris si Regina Angliei, Mary, sotia regelui George al V-lea, sa primeasca drept cadou, inmanat personal de inginerul Dumitru Grigorescu, omul de care se leaga epoca de varf a istoriei chihlimbarului romanesc, un superb medalion in care erau conservate mai multe insecte. Tot din chihlimbar de la Colti se spune ca a fost facuta si celebra pipa a lui Stalin. Apoi, dupa falimentul minei din 1937, localnicii si aventurierii straini au inceput sa scormoneasca locul in cautarea ultimelor urme de chihlimbar, pana in 1948, cand minele sunt inchise, interzicandu-se definitiv extragerea chihlimbarului in Romania.
Valoarea chihlimbarului de la Colti consta in bogatia de culori. Ca nicaieri in alta parte, aici, chihlimbarul ia toate culorile, de la galben stralucitor pana la negru opac sau negru-verde. In Muzeul Chihlimbarului din Colti, infiintat in 1979, intr-o casa in stil popular, se poate admira una dintre cele mai interesante colectii de chihlimbar din lume, colectie unica in tara noastra. Sunt roci cu chihlimbar, bucati de chihlimbar brut, nefinisat, de diferite dimensiuni si culori. Fala colectiei, una dintre piesele cele mai valoroase din lume, este reprezentata de o piatra de 1,857 kg. Dar aici puteti admira si bijuterii de o rara frumusete. In apropierea muzeului poate fi vizitata si vechea mina.
Frumusetea chihlimbarului de la Colti, care straluceste intr-adevar ca o lana de aur, si posibila corelare a denumirii localitatii cu vestita Colchida l-au dus pe Densusianu cu gandul la vechea poveste a argonautilor, in descifrarea careia ne pierdem oricum intre atatea si atatea interpretari incat misterul isi pasteaza in continuare intregul parfum.
Vizitand Muzeul Chihlimbarului din aceasta zona va veti indragosti de aceste giuvaeruri de o rara frumusete si cu greu veti mai concepe viata departe de Fiul Soarelui, departe de minunatele bijuterii de chihlimbar.
Dar pentru a gasi chihlimbarul care va este harazit este suficient sa faceti o vizita la magazinele You&Me, de unde va puteti alege cele mai interesante inele, bratari, coliere sau cercei cu chihlimbar in cele mai interesante nuante. Iar apoi altfel veti planui mica excursie de week-end pana la Colti, la Muzeul Chihlimbarului, pentru a-i si vedea istoria, nu numai pentru a i-o citi pe blogul nostru…

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy