Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :


Top 10 diamante

Email Imprimare

Fiecare dintre cele mai faimoase 10 diamante din lume are propria sa aventura si propria sa poveste fascinanta. Va invitam sa le urmariti! Si, pentru a va lasa purtate cu adevarat intr-o lume de basm, va invitam sa ne vizitati si, in oricare din magazinele noastre You&Me, veti gasi cu siguranta o bijuterie care sa va fascineze si sa va deschida portile unei lumi de vis, a unei lumi frumoase, elegante, rafinate, o bijuterie care sa va reprezinte si sa va inspire.

Star of Africa, Steaua Africii, este cel mai mare diamant taiat din lume, avand 530,2 carate. In forma de para, cu 76 de fatete, avand 58,9 × 45,4 × 27,7 mm, este montat in Sceptrul Regal al Marii Britanii (pastrat si expus in Turnul Londrei, alaturi de celelalte bijuterii ale Coroanei). Poate fi insa detasat din sceptru si purtat ca pandantiv. A fost taiat din cel mai mare diamant descoperit vreodata, diamantul Cullinan. Cand a fost gasit, s-a crezut ca face parte dintr-o bucata mai mare, dar “jumatatea lipsa” nu a fost gasita niciodata. Diamantul Cullinan a fost descoperit in Africa de Sud si a fost prelucrat de Joseph Asscher (Amsterdam), care l-a examinat timp de 6 luni inainte de a decide cum sa il taie. In final, l-a impatit in 9 pietre mari si 96 de pietre mici, taiate ca briliante. Fiind cel mai mare dintre cele 9 diamante Cullinan, Steaua Africii mai este numit si Cullinan I.
Orloff. Inainte de prelucrare, acest diamant de o extraordinara puritate, cu nuante fine de albastrui-verzui, avea 300 de carate. A fost descoperit in India si se afla acum in Tezaurul de Diamante al Rusiei, in Moscova. Are o istorie deosebit de interesanta. Initial, a fost montat ca ochi al statuii lui Vishnu din templul sfant Sri Ranganathaswamy din Sriangam. In jurul anului 1750, a fost furat de un dezertor francez (probabil dupa ce planuise actiunea timp de cativa ani), care s-a grabit sa-l vanda unui capitan de vas englez, in Madras, pentru o suma echivalenta cu 2.000 de lire. Piatra a ajuns apoi, din negutator in negutator, la Amsterdam, unde isi avea resedinta contele rus Grigori Grigorievici Orlov (Orloff), fostul amant al Imparatesei Ecaterina cea Mare. Acesta a auzit de diamant si in final l-a cumparat cu 400.000 de florini olandezi (90.000 de lire) de la milionarul armean Shaffrass. Ar fi dat insa oricat de mult pe el, deoarece isi pusese mari sperante ca, datorita lui, o va recastiga pe iubita sa. Orlov se iubise cu Ecaterina cand ea era foarte tanara, inainte sa devina imparateasa. Dupa ce ea s-a casatorit cu Petru al III-lea al Rusiei, Orlov a complotat impotriva acestuia si a reusit sa aduca intreaga putere in mainile Ecaterinei, cu care si-a continuat relatia si cu care a avut chiar un copil. Dar Ecaterina l-a parasit, incepand o relatie cu Grigori Alexandrovici Potemkin. Astfel, Orlov a dus diamantul in Rusia si i l-a daruit imparatesei – de atunci a fost numit Diamantul Orloff. Ecaterina l-a primit, l-a montat in Sceptrul Imperial, iar in schimb i-a daruit contelui un palat din marmura. Cu toate acestea, Orlov nu a putut recastiga dragostea imparatesei, murind dezamagit si trist in anul 1783.
In 1812, temandu-se ca Napoleon va intra in Moscova, rusii au ascuns diamantul in mormantul unui preot. Se spune ca Napoleon a aflat unde este ascuns, dar, cand s-a dus acolo sa il ia, a aparut fantoma preotului, care a blestemat ingrozitor Armata franceza, iar Imparatul a fugit fara sa ia diamantul.
Diamantul Centenary a fost descoperit in Africa de Sud, in 1986. Are 273,85 carate, iar in stare bruta cantarea 599,10 carate. Maestrul bijutier Gabi Tolkowski a avut nevoie de aproape trei ani pentru a taia intr-un stil modern acest superb diamant de o mare puritate, fara pete. Imensa piatra pretioasa (al treilea diamant din lume, dupa Star of Africa si Lesser Star of Africa, de 317,40 carate, care face parte si el din Bijuteriile Coroanei Britanice) are in total 247 de fatete (164 ale pietrei si 83 pe cordon) si a fost prezentata in mai 1991, la Turnul Londrei.
Diamantul Regent are "numai" 140,5 carate, insa, gratie exceptionalei sale limpezimi si taieturii sale perfecte, este considerat cel mai frumos diamant din lume. A fost descoperit in India, in anul 1698, de catre un sclav care l-a ascuns intr-o rana adanca din piciorul sau. Un capitan de vas englez l-a ucis pe acesta, furandu-i diamantul. Ulterior, a ajuns in posesia lui Thomas Pitt, guvernatorul Madrasului, care l-a cumparat in 1701. El l-a trimis pentru a fi taiat in Anglia. In 1717, Regentul Philippe al II-lea al Frantei, Duce de Orléans, l-a cumparat de la Pitt pentru Coroana Frantei. Prima data, a ornat coroana din argint aurit a lui Ludovic al XV-lea (expusa la Muzeul Louvre), cu ocazia incoronarii acestuia, in 1722. Apoi a ajuns in coroana lui Ludovic al XVI-lea, in 1775. In 1801, era prezent pe manerul sabiei Primului Consul (expusa la Muzeul lui Napoleon I, la Fontainebleau), iar in 1812 pe sabia cu doua taisuri a imparatului. In 1825 orna coroana lui Charles al X-lea, iar in timpul celui de-al Doilea Imperiu Francez infrumuseta Diadema greceasca a Imparatesei Eugenie, expusa astazi la Muzeul Louvre.
Koh-i-Noor, Muntele de Lumina, este un diamant taiat in forma ovala, de 105,6 carate, care face parte acum din Bijuteriile Coroanei Britanice. Multa vreme, a fost cel mai mare diamant din lume. Povestea lui e cea mai senzationala dintre aventurile tuturor diamantelor. Koh-i-Noor a fost descoperit in anii 1200 in India, in actuala regiune Andra Pradesh, acolo de unde provine si "perechea" sa: diamantul Darya-ye Noor, Marea de Lumina. Mai intai, regii dinastiei Kakatiya, care guvernau in acea vreme, l-au montat ca ochi al statuii zeitei aflate in unul din templele lor din capitala Warangal. In 1323, la Delhi a ajuns la putere Tughlaq, de origine turcica. Acesta a infrant dinastia Kakatiya, aducand la Delhi toate bogatiile acesteia (aur, diamante, perle, fildes), printre care si celebrul diamant. Koh-i-Noor a trecut apoi de la un sultan la altul, pana cand, in secolul al XVI-lea, a ajuns la primul Imparat Mogul, Babur. Prima mentiune a diamantului apare in memoriile lui Babur, Baburnama, in 1526, in care se spune ca acesta apartinuse unui Rajah din Malwa, in anul 1294. Babur spune acolo ca acest diamant este atat de valoros incat ar putea hrani intreaga omenire timp de doua zile si jumatate.
Mai tarziu, a fost montat in faimosul Tron Paun al ultimului Imparat Mogul, Shah Jehan, cel care a construit palatul Taj Mahal. Cand fiul sau, Aurangazeb, l-a inchis in temnita, intr-o fortareata din apropiere, diamantul a fost asezat in fata ferestrei in asa fel incat Shah Jehan putea vedea in el reflectia palatului. Dupa aceea, Aurangazeb l-a dus in moscheea sa proprie.
In 1739, Sahul Nader l-a infrant pe Aurangazeb. Vazand diamantul, se pare ca a exclamat: “Koh-i-Noor!” De atunci, acesta i-a ramas numele. Dupa destramarea Imperiului Persan, diamantul a ajuns in mainile Sahului Ahmed Abdali al Afganistanului. In 1830, Sahul Shuja al Afganistanului, a fugit din calea dusmanilor, luand si diamantul. A ajuns in Lahore, unde l-a daruit Regelui Punjabului, Ranjit Singh. In semn de multumire, acesta a recastigat tronul Afganistanului pentru Sahul Shuja-ul-Mulk.
In 1849, englezii au ocupat Lahore, proclamand Punjabul parte a Imperiului Britanic. Una din frazele Tratatului de le Lahore suna astfel: “Piatra pretioasa numita Koh-i-Noor, care a fost luata de la Sahul Shuja-ul-Mulk de catre Maharajahul Ranjit Singh va fi predata de Maharajahul din Lahore Reginei Angliei.” Practic, diamantul a fost considerat prada de razboi si a fost predat Reginei Victoria in anul 1850 de catre unul din fiii lui Ranjit Singh. Cand a ajuns in Anglia, diamantul cantarea 186 si 1/16 carate (37,21 grame), fiind ulterior retaiat la 105,602 carate (21,6 grame), pentru a i se amplifica stralucirea.
A fost purtat mai intai de catre regina intr-o brosa, apoi a fost montat in Coroana de Stat, iar in anul 1937 a fost purtat de Regina Elisabeta la incoronare. Astazi, este pastrat in Turnul Londrei.
The Idol's Eye, Ochiul Idolului, este un diamant in forma de para, de 70,20 carate. Si acest faimos diamant a fost initial montat ca ochi al unui idol, inainte e a fi furat. Legenda spune ca el ar fi fost oferit ca rascumparare pentru Printesa Rasheetah de catre Seicul din Casmir Sultanului Turciei, care o rapise.
Diamantul Taylor-Burton are 69,42 carate, e in forma de para si provine din minele Transvaal, Africa de Sud. A fost descoperit in 1966, iar in forma bruta cantarea 240,80 carate. Actorul Richard Burton l-a cumparat cu 1,1 milioane de dolari si i l-a daruit sotiei sale, celebra Elizabeth Taylor. L-a numit Taylor-Burton si ca o promisiune de a ramane impreuna pentru totdeauna. Dupa ce Richard Burton a murit, in 1979, Liz Taylor l-a vandut in scopuri caritabile. Se pare ca ar fi primit pe el 2,8 milioane de dolari, pe care i-a donat unui spital din Biafra. Ultima data a fost vazut in Arabia Saudita.
Diamantul Sancy, de 55 de carate, taiat in forma de para, a fost detinut prima data de catre Carol Temerarul, Duce de Burgundia (cunoscut si ca Charles de France), marele adversar al lui Ludovic al XI-lea, care l-a pierdut intr-o batalie din 1477. Numele si l-a primit insa de la un alt proprietar al sau, Seigneur de Sancy, Ambasadorul Frantei in Turcia, la sfarsitul secolului al XVI-lea. Acesta i l-a imprumutat lui Henric al III-lea, Regele Frantei, care l-a purtat pe boneta cu care isi ascundea chelia. Henric al IV-lea al Frantei a imprumutat si el piatra de la Sancy, dar aceasta a fost vanduta in 1664 lui James I al Angliei. In 1688, James al II-lea, ultimul dintre regii Stuarti, a fugit cu el la Paris, unde a disparut in timpul Revolutiei Franceze.
Diamantul Blue Hope (Speranta Albastra), de 45,52 de carate, e numit oarecum in mod ironic "Hope" ("speranta"), dupa proprietarul sau Henry Thomas Hope, caci el este asociat cu un mare ghinion pentru cei care il vad sau il detin. Cu toate acestea, la inceput a avut un renume bun. Se spune ca este o parte a faimosului Diamant Blue Tavernier, adus in Europa din India in anul 1642. Diamantul Blue a fost comandat de Regele Ludovic al XIV-lea, care a dispus sa fie taiat de la 112 carate la 67,5 carate, pentru a i se mari stralucirea. Piatra a fost furata in timpul Revolutiei Franceze, iar in anul 1830 un bancher englez pe nume Hope a cumparat un diamant mai mic, dar de culoare similara. Dupa ce a mostenit diamantul, fiul lui Hope si-a pierdut intreaga avere. Apoi  diamantul a fost achizitionat de o vaduva din Statele Unite ale Americii, d-na Edward McLean. La scurt timp dupa aceea, familia ei a avut de infruntat o serie de necazuri. Singurul sau fiu a fost accidentat mortal, familia s-a destramat, ea si-a pierdut toti banii, dupa care s-a sinucis. Cand un negutator de diamante din New York, Harry Winston, a cumparat diamantul, in anul 1949, multi dintre clienti refuzau sa-l atinga, de teama. Astazi, este expus la Smithsonian Institute din Washington
Diamantul Hortensia e o nestemata de 20 de carate, de culoarea piersicii, numita astfel dupa Regina Olandei, fiica vitrega a lui Napoleon Bonaparte. Astazi, face parte din Bijuteriile Coroanei Franceze si poate fi vazut la Muzeul Louvre.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy