Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Inceputurile istoriei fascinante a cerceilor


Inceputurile istoriei fascinante a cerceilor

Email Imprimare

Din cele mai vechi timpuri, cerceii, sub cele mai diverse forme, au impodobit urechile femeilor din toate culturile lumii. Astazi, cerceii sunt folositi ca accesorii care dau o nota de eleganta si distinctie, insa semnificatia lor nu a fost aceeasi pe parcursul istoriei. Se pare ca cerceii au fost, de-a lungul diverselor epoci, bijuteriile cele mai purtate, atat de femei, cat si de barbati, fiind chiar mai populari decat colierele. Cerceii au evoluat, in timp, atat ca design, cat si in ceea ce priveste materialele din care sunt realizati: de la lemn si os in civilizatiile preistorice la aur, argint, diamante, perle si multe altele in zilele noastre.

Strapungerea lobului urechii reprezinta cea mai veche practica de modificare a corpului cunoscuta pana astazi. Stau marturie numeroasele referinte la aceasta practica ale culturilor stravechi din lumea intreaga. Cei mai vechi cercei au fost descoperiti in timpul unor sapaturi arheologice, in orasul Chifeng, din Mongolia. Este vorba despre o pereche de cercei din jad, vechi de aproximativ 8.000 de ani. In situl arheologic de la Persepolis, din vechea Persie (Iranul de astazi), pe ruinele zidurilor palatului se pot vedea inca reprezentari ale soldatilor persani purtand cercei, aceasta fiind o dovada care atesta purtarea cerceilor si de catre barbati, inca din cele mai vechi timpuri. In Egiptul Antic, femeile purtau mai ales cercei din aur. In lucrarea intitulata Egiptul Antic, Jacques Joseph Champollion-Figeac (fratele lui Jean-François Champollion, cel caruia i se datoreaza descifrarea hieroglifelor egiptene) descrie mai multe modele de cercei purtati de femeile din Egipt, printre care cercei din aur sau argint, cu reprezentari zoomorfe (capete de bou, de leu sau de gazela) si cercei din aur si bronz, cu safire, fildes sau sticla colorata.
O alta referinta la obiceiul purtarii de cercei il constituie relatarile din cartea Exodului: in episodul vitelului de aur, se spune ca, in timp ce Moise se afla pe Muntele Sinai, pentru a primi Tablele Legii, israelitii iesiti din robia egipteana i-au cerut lui Aaron sa le faca un vitel de aur, reprezentare a zeitei egiptene Hathor, cea mai popluara zeita din Egiptul Antic, considerata zeita dragostei. Aaron le-a poruncit sa ii dea, printre alte bijuterii, si cerceii sotiilor, fiicelor si fiilor lor, pentru a impodobi vitelul.
Din scrierile Sfantului Apostol Pavel aflam ca, in primele secole ale crestinismului, machiajul si purtarea de bijuterii, mai ales de cercei (pentru ca presupunea o modificare a corpului), erau practici condamnabile. Evreii vedeau in cercei un fel de amulete consacrate divinitatilor pagane.
O idee despre cum aratau cerceii in urma cu mii de ani ne putem face din diversele descrieri ale antichitatilor egiptene, babiloniene si asiriene, unde se vorbeste despre cercei minutos lucrati, de exemplu din sticla albastra montata in aur fin decorat sau ornati cu perle, agate, onix sau cornalina. In descrierea geografica, istorica si arheologica a Palestinei, orientalistul Salomon Munk nota existenta mai multor tipuri de cercei, in functie de forma si de materialele din care erau confectionati. Pe langa cerceii obisnuiti, Salomon Munk remarca si obiceiul purtarii de cercei in nas, o practica uzuala inca la femeile din Orient. La evrei, cerceii purtati in nas se numeau nesim sau nisme si serveau drept podoaba atat pentru barbati, cat si pentru femei. Reprezentari ale acestui tip particular de cercei se intalnesc si in vechile picturi indiene si chineze.
In buddhism, statuile il infatiseaza pe Buddha cu lobii urechilor alungiti. Asta pentru ca, potrivit unei legende, printul Buddha isi afisa statutul purtand bijuterii din aur, ornate cu pietre pretioase, printre care si cercei foarte mari. Se spune ca, atunci cand s-a hotarat sa renunte la viata luxoasa pe care o ducea pentru a deveni ascet, Buddha ar fi renuntat si la bijuterii, lobii alungiti ai urechilor sale ramanand dovada orginilor sale nobile. Pentru adeptii buddhismului, lobii alungiti au devenit simbolul renuntarii la bunurile si bogatiile terestre, insa cerceii sunt asociati in continuare frumusetii karmice si spirituale a femeii.
Astazi, maiestria bijutierilor in materie de cercei nu cunoaste limite. Va puteti convinge si dumneavoastra de acest lucru in magazinele You&Me, unde veti descoperi cercei de vis de la branduri de renume.

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy