Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Frumusetea perlelor roz


Frumusetea perlelor roz

Email Imprimare

Majoritatea perlelor utilizate astazi sunt perle de cultura. Inclusiv superbele perle roz sunt, in marea lor majoritate, tot perle de cultura. Exista insa o interesanta scoica din Marea Caraibelor, Strombus gigas, o adevarata regina a scoicilor, care risca sa dispara tocmai pentru faptul ca nu s-a reusit inca utilizarea ei pentru obtinerea perlelor de cultura. Este o scoica de dimensiuni impresionante, ajungand la maturitate, la varsta de 3-5 ani, la peste 30 cm si peste 2 kilograme. Este prezenta in apele calde si putin adanci, de pana la 20 de metri, ce se intind din Marea Caraibelor si Golful Mexicului pana pe coastele sudice ale Braziliei. Bisexuata, se reproduce prin fertilizare interna, urmata de depunerea catorva sute de mii de oua. Evident, putine dintre acestea vor ajunge in stadiul de scoici mature, care ar putea trai pana la 40 de ani, daca nu ar fi supuse atacului dezlantuit al cautatorilor de perle. Interesul special pe care il prezinta aceasta scoica provine insa si din faptul ca reprezinta o delicatesa culinara. Scoica insasi este insa de o rara frumusete, fiind astfel vanduta ca atare, ca obiect decorativ si fiind utilizata ea insasi pentru obtinerea a diferite bijuterii. Dar, evident, principalul interes provine din calitatea de exceptie a perlelor produse de aceasta scoica…
Perlele ei sunt mai grele si mai dure decat restul perlelor. De asemenea, stralucirea lor este fara egal. Si, evident, raritatea isi spune si ea cuvantul. Anual, cautatorii de scoici reusesc cu greu sa adune 2-3.000 de perle roz produse de aceste scoici, iar dintre acestea doar 15-20% se preteaza pentru a fi folosite de bijutieri. Scoicile sunt insa decimate, si astfel risca sa dispara. Masurile luate de autoritatile americane si de alte autoritati din zona nu par totusi sa fie suficiente pentru a le asigura supravietuirea. Si este intr-adevar pacat de aceste minunate vietati, mai ales ca odata cu ele risca sa dispara si aceste perle roz din Marile Sudului, menite sa te cucereasca de la prima vedere.
Perlele roz au, fara indoiala, un farmec si o caldura aparte, cu adevarat inconfundabila. Pentru a ne bucura pe deplin de farmecul lor irezistibil nu este necesar sa periclitam existenta unor superbe vietati nevinovate si nici sa alergam pana in indepartata mare a sudului. E suficient sa facem o vizita in atat de primitoarele magazine You&Me. Si sa speram ca in curand se va reusi producerea acestor perle roz si in culturi controlate.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy