Sambata, 27 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Fascinantul cuart fumuriu


Fascinantul cuart fumuriu

Email Imprimare

Pe continentul european, cuartul a fost, pentru mult timp, echivalentul jadului atat de apreciat in Extremul Orient si in America precolumbiana. Cuartul are nenumarate varietati, dintre care unele sunt considerate pietre semipretioase. Secole de-a randul, cuartul a fost cea mai folosita piatra semipretioasa pentru realizarea bijuteriilor, dar si a unor obiecte decorative sculptate sau gravate. Cuartul este acum din nou in tendinte, printre cele mai cautate varietati fiind cuartul roz, citrinul, cuartul laptos si cel fumuriu. Cuartul fumuriu este gri, translucid si merge de la o transparenta aproape completa pana la un gri-maroniu aproape opac sau chiar pana la negru.
Pentru vechii greci, cuartul era un fel de apa inghetata, care s-a pastrat sub forma de gheata o lunga perioada de timp. De altfel, numele de cristal provine din termenul grec kristallos, care inseamna gheata. Cuartul fumuriu natural se poate intalni in manunchiuri de cristale si sub forma de cristale cu un singur varf. Poate fi, de asemenea, taiat si fatetat in frumoase pietre-geme, care pot fi purtate ca atare sau folosite la ornarea bijuteriilor. Cuartul fumuriu are mai multe subvarietati. Cuartul de culoare galben-maronie este cunoscut sub denumirea de cairngorm, provenind din muntii Cairngorm din Scotia. Cuartul de culoare foarte inchisa, spre negru, se numeste morion si este extras din Alpi. Zacamintele de cuart fumuriu sunt raspandite in intreaga lume. La ora actuala, cel mai important furnizor la nivel mondial este Brazilia, urmata de regiunea Pikes Peak din Colorado si de Alpii elvetieni.
Cuartul fumuriu se numara printre cele mai stralucitoare pietre intunecate, fiind considerata piatra cu cel mai mare aport de energie luminoasa continuta in culoarea cenusie. In gemoterapie, despre cuartul fumuriu se spune ca ne inspira sa acceptam responsabilitatea de a ne schimba propria existenta si ca ne poate ajuta sa ne acceptam propriul corp, sa regasim legaturile cu lumea in care traim. Este o piatra benefica pentru persoanele depresive sau care, desi au idei si aspiratii inalte, nu reusesc sa traiasca in concordanta cu propriile standarde. Despre cuart se mai spune ca ne invata sa renuntam la tot ceea ce ne impiedica evolutia spirituala.
Cuartul fumuriu este folosit de multa vreme la realizarea de bijuterii, adesea pentru inelele barbatesti si pentru confectionarea de obiecte decorative. Intr-o montura argintie, cuartul fumuriu poate fi foarte sic tocmai prin simplitatea sa. Pentru ca este destul de accesibil ca pret si disponibil in cantitati importante, cuartul fumuriu este folosit pentru ornarea pandantivelor si a inelelor. Cuartul fumuriu are duritatea 7 pe scara Mohs, fiind rezistent la zgarieturi, ceea ce face ca bijuteriile care au cuart fumuriu sa poata fi purtate zi de zi, in aproape orice ocazie. Anumite subvarietati de cuart fumuriu sunt sensibile la ultraviolete si palesc atunci cand stau mult timp in lumina soarelui. La fel ca celelalte varietati de cuart, cuartul fumuriu este sensibil la caldura, de aceea trebuie evitata expunerea lui la temperaturi ridicate sau la variatiile bruste de temperatura.
Cuartul fumuriu este vedeta colectiei Groumette de la brandul Zoppini, ce include minunate bijuterii din otel inoxidabil, maiestrit lucrate sub forma de impletitura grumetta. Sobru si elegant, griul se potriveste in aproape toate contextele si se asorteaza cu aproape toate culorile, asa ca si bijuteriile care au cuart fumuriu sunt usor de imbinat cu celelalte elemente ale unei tinute. Va asteptam in magazinele noastre, You&Me, pentru a descoperi magia cuartului fumuriu si a va lasa sedusi de stralucirea bijuteriilor Groumette, de la Zoppini.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy