Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Perlele de astazi, o descoperire nipona


Perlele de astazi, o descoperire nipona

Email Imprimare

Faptul ca astazi ne putem bucura fara dificultate de inegalabilul farmec al perlelor este un cadou pe care ni l-au facut japonezii la inceputul secolului trecut. Episodul este plin de suspansul si ineditul ce caracterizeaza aceste minunate bijuterii. Perlele naturale, ce apar ca urmare a unui mic accident in adancul apelor, sunt extrem de rare si de greu de gasit. De unde si valoarea lor fabuloasa ce le-a facut mult timp sa reprezinte privilegiul capetelor incoronate sau al celor ce au ajuns sa stapaneasca averi colosale. Insa, la inceputul secolului trecut, in Japonia, a aparut ideea de a cultiva aceste nestemate.

Ironia sortii face ca aceasta idee, a cultivarii perlelor, sa apara tocmai acolo unde multa vreme, pana in secolul al XVII-lea, perlele nu se bucurau de interes. Astfel, scufundatorii japonezi care cautau stridii nici nu pastrau perlele. Multe populatii din zona foloseau pentru bijuterii sideful scoicilor, dar aruncau perlele. De asemenea, ele reprezentau doar bile cu care se jucau copiii polinezieni. Si nu erau singurii care nu apreciau farmecul perlelor. Mai de mult, pe continentul american, perlele erau folosite doar ca insertii in diferite obiecte de lemn, fildes sau os.
Minunea care duce la aparitia perlei reprezinta de fapt un accident banal. Un fir de nisip sau un alt corp strain patrunde in corpul scoicii, iar aceasta, pentru a se apara, il imbraca intr-un strat de sidef. La inceputul secolului al XX-lea, doi japonezi, Tatsuhei Mise si Tokichi Nishikawa, fara sa stie unul de celalalt, au avut, in acelasi timp, ideea de a creste scoici si a le implanta un mic nucleu, pe care acestea sa-l transforme apoi intr-o perla, imbracandu-l in sidef. Tatsuhei Mise si-a patentat ideea in 1907, dar, afland apoi ca Tochiki Nishikawa avusese si el aceeasi idee, a fost de acord ca numele amandurora sa fie trecute pe brevet. Un gest greu de inteles in lumea noastra de astazi, dar atat de natural atunci cand te gandesti la miracolul frumusetii cu care ne intampina o perla… Istoria este insa cu mult mai complicata. Chiar daca metoda de cultivare a perlelor se numeste si astazi Mise-Nishikawa, ea nu mai apartine de mult celor doi.
Fiul unui patiser, Kokichi Mikimoto, a avut si el o idee asemanatoare, de a cultiva perle semisferice, idee brevetata in 1898. A urmat in scurt timp un al doilea brevet in 1908, pentru cultivarea perlelor in tesut de manta. Apoi si-a adaptat prima metoda pentru a obtine perle sferice si a omologat-o in 1916, reusind sa realizeze o dezvoltare pur si simplu exploziva, el cumparand in acelasi timp si brevetul Mise-Nishikawa. Gratie talentului, ingeniozitatii si muncii lui Kokichi Mikimoto, care a reusit sa impuna valoarea perlelor de cultura, astazi ne putem bucura fara dificultate de aceste minuni ale naturii.
Perlele, cu feluritele lor culori si dimensiuni, prinse in cele mai felurite bijterii, va asteapta astazi in magazinele You&Me sa veniti sa le descoperiti…



 

Comentarii (2)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy