Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :


Diamante celebre

Email Imprimare

In istorie au ramas unele intamplari importante care au legatura cu diamantele si cu evolutia lor ca obiect pretios, in Europa si in lume. Iar cele mai deosebite dintre aceste minunate pietre pretioase au facut si ele istorie, gratie frumusetii si unicitatii lor. Mestesugarii au tinut si ei pasul cu evolutia tehnologica si cu cerintele publicului, dezvoltand mereu noi metode de taiere si slefuire. Va amintim cateva diamante celebre, de ale caror nume ati auzit cu siguranta si pe ai caror proprietari probabil ca i-ati invidiat…
Unul dintre diamantele legendare este The Briolette, care se crede ca a fost adus din India pentru Eleanor de Aquitania, in jurul anului 1150. In 1382 a fost comandata o coroana circulara pentru Regina Anna a Boemiei, care avea un safir mare si patru perle mari cu un diamant in mijloc.
S-a consemnat ca in 1423, seful Justitiei din Anglia, Sir William Hankford, i-a daruit nepoatei sale mai mari, la botez, o cupa aurita si un inel cu diamant. In 1467, celebrul mestesugar belgian Louis van Berquem a creat diamantul Florentine, pentru familia Valois, comandat de Ducele de Burgundia.
Maria a Burgundiei a fost prima femeie care a primit un inel de logodna cu diamant, acesta fiindu-i oferit de catre Arhiducele Maximilian al Austriei, in 1477. Se pare a atunci a si inceput traditia inelelor de logodna.
Primul Imparat al Imperiului Mogul, Babur (1483-1530), a intrat in posesia diamantului Pink Agra in anul 1526. In 1570, diamantul Sancy, in nuante de galben pal, a ajuns in Constantinopol, la ambasadorul francez in Turcia, Nicholas Harlai, Seigneur de Sancy. In anii 1630, Jean Baptist Tavernier a facut sase calatorii in India, unde a vazut cateva dintre cele mai fabuloase diamante si pietre pretioase din lume. A achizitionat diamantele Koh-i-Noor si Hope pentru regele sau, Ludovic al XIV-lea al Frantei, apoi a publicat la Paris cartea Cele sase calatorii ale lui Jean Baptist Tavernier, in 1676. Marele Condé, un diamant roz pal in forma de para, i-a fost daruit lui Ludovic de Bourbon, Print de Condé, de catre Regele Ludovic al XIII-lea al Frantei, in 1643.
Diamantul Wittelsbach, care avea o foarte rara nuanta de albastru inchis, a fost oferit in dar de catre Regele Filip al IV-lea al Spaniei fiicei sale de 15 ani, Infanta Margareta Teresa, pentru a celebra logodna ei cu Imparatul Leopold I al Austriei, in 1664. The Spoonmaker's Diamond (numit si diamantul Kasikci) a fost descoperit intr-o gramada de gunoi, la Egrikapi, in Istanbul, in anul 1669. Diamantul Hortensia, roz-oranj pal, a fost adaugat bijuteriilor Coroanei de catre Regele Ludovic al XIV-lea al Frantei, in 1691. In 1726, diamantul Verde din Dresda a fost vandut Regelui Frederic August I de catre Marcus Moses, care il cumparase in India. Diamantul are culoarea verde cantareste aproape 41 de carate, are 58 de fatele si este taiat in forma de para.
Diamantul Orloff, albastrui-verzui, a fost montat in Sceptrul Imperial Rus, in timpul domniei Ecaterinei cea Mare (1762-1796), in anii 1760. In 1762 a fost descoperit diamantul Shah, in Golconda, India. A fost inclus in Marea Coroana Imperiala a Ecaterinei cea Mare, care a fost realizata de un bijutier pe nume Jeremiah Posier.
In 1792, diamantul Hope, a fost furat din Bijuterile Coroanei in timpul Revolutiei Franceze. In 1839, in catalogul pietrelor pretioase al lui Henry Philip Hope apare un diamant mare, albastru, numit diamantul Hope. Pentru ca toate aceste diamante au avut o istorie fabuloasa, au fost furate, au reaparut ca sa dispara din nou, au creat patimi, generand dueluri si chiar razboaie, au fascinat o lume intreaga, si-au schimbat proprietarii, dar niciodata frumusetea, ramanand imuabile, invincibile, incredibile…

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy