Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Suflul romantic al bijuteriilor filigranate


Suflul romantic al bijuteriilor filigranate

Email Imprimare

In universul bijuteriilor, piesele realizate in tehnica filigranului, ce dau nastere unor mici opere de arta care evoca impletitura de tip macrame, ocupa un loc aparte, cucerind prin delicatetea si maiestria lucraturii. Filigranul, a carui denumire provine din cuvantul francez filigrane, reprezinta o lucratura artistica de giuvaergerie, asemanatoare ca aspect cu o dantela, realizata din fire subtiri de aur, argint sau alte metale pretioase, inlantuite si sudate intre ele sau pe o placa de metal. Tehnica filigranului dateaza din Antichitate, printre cele mai vechi obiecte lucrate in filigran fiind podoabele din mileniul al II-lea i.Hr., provenind din Egipt, Grecia si insula Creta. Cuceririle si schimburile comerciale au contribuit la raspandirea bijuteriilor filigranate si in alte regiuni ale lumii, cum ar fi Extremul Orient, Peninsula Arabica, Italia sau Rusia, astfel ca, in secolele XVI-XVII, tehnica filigranului era folosita de maestrii bijutieri din mai toate tarile europene si asiatice.

Cele mai importante centre unde se confectionau bijuterii filigranate au fost, pentru mult timp, China, India si Indonezia. Cuceriti de frumusetea neasemuita a acestor bijuterii, printi si regi europeni, precum Ludovic al XIV-lea, au inceput sa-si faca adevarate colectii de obiecte de podoaba filigranate, pe care le expuneau in cabinete dedicate. Pentru europeni, filigranul chinezesc era exotic, de excelenta calitate si, totodata, mai ieftin decat bijuteriile occidentale.
Timp de secole, filigranul a facut parte integranta din giuvaergerie, devenind o specialitate in sine de-abia in epoca moderna. Cum tehnica nu poate fi mecanizata, bijuteriile in filigran sunt realizate si astazi conform metodei descrise in tratatul de orfevrarie al lui Benvenuto Cellini, aurar, sculptor si pictor renascentist.
Filigranul este unic tocmai datorita efectului de broderie pe care il creeaza, asemanator impletiturilor de tip macrame. Macrameul este vechea arta a realizarii de impletituri de mana din fire groase, de obicei din bumbac, iuta sau in, dupa diverse modele geometrice. Despre macrame se spune ca ar fi creatia tesatorilor arabi din secolul al XIII-lea, termenul arab migramah traducandu-se fie ca franjur ornamental, fie ca val brodat. Dupa cucerirea maura, arta macrameului a inflorit in Spania, de unde s-a raspandit in toata Europa. In macrame sunt lucrate atat obiecte decorative, cat si bijuterii, in care broderia realizata din fibre naturale este ornata cu pietre semipretioase.
Bijuteriile filigranate evoca, prin rafinamentul lor, eleganta unor epoci de mult apuse. Un pandantiv, o pereche de cercei sau un inel in filigran sunt o prezenta obligatorie in cutia de bijuterii a oricarei femei pentru care eleganta si bunul gust atemporale primeaza in fata tendintelor schimbatoare ale modei. Magazinele noastre, You&Me, va ofera, de la prestigiosul brand Zoppini, colectia intitulata, sugestiv, Macrame, ce include seturi de bijuterii (cercei, bratara, pandantiv si inel) lucrate in filigran, din bronz placat, prin procedeul baii galvanice, cu aur galben sau paladiu. Desi in voga sunt acum aurul si argintul, bronzul ramane un material din care se realizeaza bijuterii sofisticate, tocmai pentru ca sunt impregnate de acea nota antique atat de fermecatoare. Bronzul le ofera maestrilor bijutieri posibilitatea de a crea motive mult mai elaborate decat in cazul altor metale pretioase, iar bijuteriile filigranate sunt cel mai bun exemplu in acest sens.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy