Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Vechea istorie a argintului


Vechea istorie a argintului

Email Imprimare

Argintul este cunoscut si apreciat din cele mai vechi timpuri, acesta e un lucru sigur. Totusi, poate ca ar fi bine de stiut ca abia dupa anii 1770 se poate vorbi de o exploatare a argintului ca resursa naturala in adevaratul sens al cuvantului. Practic, inainte de acest moment au fost exploatate si utilizate doar aproximativ 25% din resursele totale de argint. Este adevarat ca exista multe lacune in inregistrarea tuturor operatiunilor legate de argint inainte de 1900, dar aceasta este evaluarea facuta de specialistii care au studiat cu atentie toate documentele legate de exploatarea arginului si de comertul cu argint existente. Prima regiune importanta de extragere a argintului se pare ca a fost Anatolia, adica Turcia de astazi, care a aprovizionat mestesugarii din Asia Mica, insulele Greciei, Grecia continentala si Creta, zone cu civilizatii si culturi infloritoare.

Un proces mai complex de extragere a argintului au avut mai apoi caldeenii, prin anii 2500 i.H. Nevoia de argint a culturilor minoica si miceniana a dus la deschiderea unor mine de argint pe teritoriul Armeniei de astazi. Dupa distrugerea civilizatiei minoice (1600 i.H.) si decaderea culturii miceniene (1200 i.H.), centrul productiei de argint s-a mutat langa Atena, in Laurium. Dupa secolul al VIII-lea i.H., comertul cu argint s-a extins mult in Asia Mica si Africa de Nord. Minele din Laurium erau foarte productive – se pare ca livrau cam un milion de uncii (1 uncie = aproximativ 31 grame) pe an. Alte centre de exploatare, secundare insa, existau in Asia Mica, Grecia, Sardinia si, la nivel mult mai redus, in Asia.
Dupa aceea, cartaginezii au fost cei care au exploatat argintul din Spania, iar mai tarziu acestia au fost inlocuiti de catre romani, noii cuceritori, care au extins mineritul argintului in alte zone ale Europei. Minele spaniole au fost insa sursa de baza a argintului timp de 1000 de ani, pana la invazia maura (secolul al VIII-lea d.H.), acoperind nu doar necesitatile Imperiului Roman, ci si ale Asiei. Invazia maurilor a blocat productia spaniola si a facut ca argintul sa fie exploatat in alte zone, mai ales in regiuni din Germania (Saxonia, Schemnitz etc.) si, la scara mai mica, din Imperiul Austro-Ungar si estul Europei.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy